Jump to content
Българският форум за музиканти

IvanDTr

VIP listed
 • Content Count

  532
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by IvanDTr


 1. Лад – система от тонове, поставени в определено съотношение и обединени около един тонален център наречен тоника.

  Тоналност - лад с определена височина на тониката.

  Гама - тоновете на лада подредени по височина.

  Акорд - едновременното звучене на три или повече тона, които са или могат да бъдат подредени по терци (интервал от 3 степени)

  Интервал - последователно или едновременно звучене на 2 тона.

   

  Разновидности на мажора:

   

  Натурален мажор – мажорен лад, при който между III-IV и VII-I има полутонове, а между останалите степени цели тонове.

   

  Хармоничен мажор – с цел да се получи по-характерно звучене на субдоминантовия акорд се понижава VI степен, по този начин се получава увеличена секунда (три полутона - хиатус) между VI и VII степен.

   

  Мелодичен мажор – хиатусът, получен при храмоничния вид на мажора, е бил смятан за не мелодичен и трудно изпълним интервал за пеене, затова, чрез понижаване и на VII степен се избягва хиатусът и по този начин ладът става по-мелодичен. При мелодичния мажор се получава характерна голяма секудна между VII и VIII степен.

   

  Бихармоничен мажор – в сравнение с натуралния вид тази разновидност на мажора е с понижена II и VI степен.

   

  Разновидности на минора:

   

  Натурален минор - минорен лад, при който между II-III и V-VI има полутонове, а между останалите степени цели тонове.

   

  Хармоничен минор - с цел да се получи по-характерно звучене на доминантовия акорд се повишава VII степен, по този начин се получава увеличена секунда (хиатус) между VI и VII степен.

   

  Мелодичен минор – отнова за да се избегне немелодичния хиатус се е наложило повишаване и на VI степен от лада.

   

  Бихармоничен минор - в сравнение с натуралния вид, тази разновидност на минора е с повишена IV и VII степен.

   

  От тук следва:

   

  натурален мажор 2,2,1,2,2,2,1

  натурален минор 2,1,2,2,1,2,2

  хармоничен мажор 2,2,1,2,2,1,3

  хармоничен минор 2,1,2,2,1,3,1

  мелодичен мажор 2,2,1,2,2,1,2

  мелодичен минор 2,1,2,2,2,2,1

  бихармоничен мажор 1,3,1,2,2,1,3

  бихармоничен минор 2,1,3,1,1,3,1

  интервалите са дадени в полутонове и започват от разликата между I и II степени

   

  Стари ладове

   

  В края на Средновековието са се оформили общо 6 основни лада. Три от тях са с мажорен характер – йонийски, лидийски и миксолидийски. Останалите три лада, с минорен характер – дорийски, фригийски и еолийски.

   

  Йонийски лад - съвпада напълно с натуралния мажор.

   

  Лидийски лад – различава се от натуралния мажор по повишена IV степен, която образува с I степен увеличена кварта, която е характерният интервал за лидийския лад.

   

  Миксолидийски лад – различава се от натуралния вид на мажора по понижената си VII степен, която образува с I степен интервал малка септима, която е и характерният му интервал.

   

  Еолийски лад – препокрива напълно натуралния минор.

   

  Дорийски лад – различава се от натуралния вид на минора по повишената си VI степен, която образува с I етепен характерния му интервал голяма секста.

   

  Фригийски лад – получава се, като на натуралния минор понижим II степен. Характерния интервал е малка секунда.

   

  В българската народна музика и най-вече в източната музика, съществуват и други разновидности на мажора и минора, наречени турски ладове (маками), но за тях друг път.

  • Like 4

 2. Отново стартира конкурса "Златна пролет". До сега беше мухлясъл, но сега, като гледам участниците, май има интересни неща.

  Специална награда на слушателите – определя се от вота на слушателите, посочили еднократно избраната от тях песен на уеб-страницата на конкурса, чрез e-mail, писмо или телефонно обаждане.

  Дайте своя глас тук!

  Аз вече го направих - Audiovision


 3. Аз съм направил подобна стеничка от 5 мм итонг минерална вата 4 см. от двете страни и гипс картон, като от страната на controlroom-а гипскартона е два пласта с покриване на фугите. При ползването на този тип изолация се получава ефект Delay. За да се избегне се прави банд от минерална вата покрита с рехав плат от естествена материя. Банда е около 1 метър широк и на височина 80 см.


 4. И аз съм за!

   

  А що се отнася до смешния мъжки вокал, ефекта е "търсен". Той загатва лявата ориентация на Орфей, повлиян от съвременните модерни трактовки на митологията :metalist:


 5. Евридика

  Натиснете тук!

  С това парче поздравявам всички мои колеги и приятели.

  Надявам се да Ви хареса - нищо повече.

   

  Когато го регистрирах - 11.01.2007 входящият номер беше 279. Очакват се поне още 50 да влезнат днес.

  До колко ли внимателно ще бъде прослушването на комисията и до колко обективна ще е оценката им, след като ще се съберат на 15-ти и в същия ден ще трябва да се обявят резултатите?

  330 песни по 3 минути прави 990 минути, което пък от своя страна означава - 16 часа и 30 минути непрекъсната музика. Като се прибави технологично време от 1 минута между песните за зареждане на новата - 329 минути (още 5 часа и 30 минути) нашето "неподкупно и компетентно" жури ще си прекара прекрасно едно пълно денонощие. Мислите ли, че е възможно това?

  Аз - не!

  Ясно е че песните ни ги очаква Recycle bin

  Защо тогава участвам?

  Ами, защото ми хареса да работя с приятен екип, на когото изпращам сърдечни поздрави и изказвам огромна благодарност:

  Bobalan, момичетата от Audiovision, Жоро, Краси и Мони.

  Защото ми беше приятно

  И защото се надявам да Ви хареса, понеже, може би, ще сте единстената аудиотория.

  И на последно място, защото съм може би единствения, който не е пускал авторска музика в този форум и с това поправям този пропуск :)

  Приятно слушане! :D


 6. Успех на "Балканджи". Желая ви го от сърце, защото конкуренцията ще е много силна (особена като се има в предвид, че и аз ще участвам :bravo: )

  Парчето е много хубаво, но ти го знаеш (аз ти го казах преди няколко дни).

  Надявам се като смеся мойто - утре- и аз да го пусна да се чуе. (Нищо не се знае. Може ние тук да сме му единствената аудитория, като се знае, че комисията е съставена отново от предишните дебелогъзи и мастити некрозлози)


 7. Бихармоничния лад е различен от хиджас-а. Той може да е минорен или мажорен. Има два хиатуса, докато хиджаса е с един хиатус. Освен това, бихармоничния лад е темпериран, докато хиджаса е микро тонален (втората степен е малко по-висока от темперирания строй, докато третата е леко по-ниска).

  Примерен хиджаз от ре би изглеждал така:

  D, bE, #F, G, A, bB, C, D

  Има още една особеност. Тона bB звучи чазлично в зависимост от посоката на свирене. На горе е на 3/4 тона от A, а на долу звучи нормално.


 8. За чистене на звук няма! Ще трябва да работиш с допълнително инсталирани плъгини.

  За обработване - еквилайзери, компресори - има ги като VST плъгини и се прилагат на всеки канал в insert-а.


 9. Е, какво искате?

  На този народ, на когото простотията и без това е в кръвта, му се предлагат 16 години кич, пошлост и "изкуство" със съмнителни ценности. Какво да се прави? Парите са в такава прослойка от обществото, която не притежава много ум, а само огромна маса мускули. Представите им и потребностите са такива.

  От друга страна, хората, които разбираха нещо, се отдръпнаха и само негодуваха словесно, вместо да извършат нещо.

  Това, което се случва в момента е закономерност, необходимия дан, който трабва и ще се плати. Лесно е да разрушиш нещо, но след това е много трудно да го съградиш отново. Процеса на възтановяване е много дълъг и за това трябва да свиквате със ситуацията. Пък и за да привлечеш вниманието на хората, трябва да вършиш нещо действително хубаво или пък нещо изключително просто. В първия случай ще събереш малкото останали ценители и ще ходиш беден, във втория ще живееш лъскав живот.


 10. Имам проверена информация, че авторска песен за певци от ранга на Азис - 3000 - 5000 лева, това включва и цената на студиото.

  Вече голяма част от средна ръка изпълнителите плащат по 1500, 2000 лева за песен, въпреки, че аз не мога да намеря такива.


 11. За да стане ясно, нека си представим двама души, които играят федербал. На кратко механизмът на играта е замахваш, удряш, след това другия замахва и удря. През това време зрението служи за контрол, кога да замхне играча и кога да удари.

  По същия начин е и при аудио и видео системите. Приема, изпраща. т.е. На входа се появява сигнал и уреда го прочита. След това на свой ред изпраща сигнал. Но...

  Кога устройството ще знае че пакета е изпратен и в кой момент точно ще се появи на порта?

  За това служи постоянен сигнал, който тече с еднаква честота и който се нарича Timecode. Изпращаните данни се появяват в съответствие с този сигнал. Никога преди или след него, защото иначе няма да бъдат прочетени.

  Съществуват различни видове Timecode.

  Без изобщо да се впускам в подробности ще ги разделя най-общо на два вида.

  1 вид, който служи за синхрон на две устройства (sequencer, DAW etc. магнетофони). Това са SMPTE, MTC, LTC, VITC, MIDI TIME Clock и др.

  2 вид, който служи за предаване на дигитална информация между ЦАП и АЦП (цифрово аналогов преобразувател и аналогово цифров преобразувател). Като представител на този вид ще дам Word Clock.

  Всички тези имат и своите разновидности, които мога да обясня подробно при наличие на интерес.

   

  В твоя случай, настройките на Time Clock-а в Sonar-а трябва да ги пипаш само ако ползваш презапис от външен Sequencer, като това е синхронизация от първи вид или ако ползваш цифрово прехвърляне или цифровите изходи на звуковата си карта. В този случай се ползва правилото, който предава е master, а който приема е slave. Но и това правило си има изключения


 12. Премести библиотеката зад теб срещу колоните. Ако тя е разделена на 2 секции - горна и долна е най-добре. Долната секция да е без врати и пъхни в нея две, три възглавници, ето ти и бас трап. Книгите служат като дифузер.

  Под колоните сложи подложки от твърд изолационен материал, дунапрена не върши работа. На голата стена сложи две, три пана на ауралекс и толкоз. По-добър резултат няма да получиш.


 13. Разбира се, че може.

  В програмите Cubase, Nuendo може да се автоматизира подаването на send-а или да се включва или изключва ефекта.

  Предполагам, че и в Sonar-а е така.


 14. Да Ви е честит новия Cubase 4.

   

  Cubase 4 Retail Version - 879 €*

  Cubase 4 Update from Cubase SX3 - 169 €*

  Cubase 4 Update from Cubase SX 2/1 - 199 €*

  Cubase 4 Upgrade from Cubase 4 Studio/SL3/2/1 - 479 €*

  Cubase 4 Upgrade from Cubase SE 3/Studio Case II - 729 €*

  Cubase 4 Upgrade from Cubase SE 1/LE - 779 €*

  Cubase 4 Competitve Upgrade - 439 €*

   

   

  * ако не искате да почакате година за да подишате чист въздух или да пийнете вода.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.