Както казаха някой по-горе всичко е строго индивидуално,но има някой научно доказани факти-млечните продукти,по месестите и хлебни плодове,месото,особенно пърженото-предизвикват отделянето на гъсти секрети от лигавицата,или така наречените храчки.
Водородната киселина в газираното дразни гърлото и го изсушава.
Цигарите първо изсушават лигавицата,второ предизвикват микроизгаряния заради по-високата температура на дима,и наслагват около 2000 токсични елемента върху гласните ви връзки,голяма част от които карцирогенни.
Червеното вино,тоест танина в него, както и бират,в която има и водородна киселина-карат гласните връзки да набъбнат,като по този начин губите подвижност на движенията-респективно галаса ви става тромав и на по-орнаментирани песни хем ще звучите недобре,хем ще претоварите гласа си.Да не говорим за почти отрязания нисък регистър.
Проблем за един певец са храчките,сухота на гърлото и гласни връзки с някакви отклонения от нормалната им форма...един стар певчески трик на американската школа за всички,имащи проблем с хрипове и храчки-минимум литър и половина вода за концерта и преди него(това важи за всички певци) и около час преди пеене към сока на един лимон добавяте една супена лъжица истински мед и една чаша минерална вода,разбърквате докато всичко се разтвори и пиете на малки глътки-това ще изчисти слузестия налеп,меда няма да позволи на киселинния характер на лимона да изсуши гърлото ви,ще го смекчи и успокои,а водата е да балансира ефекта от двете-пиите много вода.
Когато говорите правете го спокойно,дори малко по-ниско отколкото обикновенно-това много помага за гласа,старайте се да отпускате ларинкса си възможно най-много,като при прозявка докато пеете-това ще ви даде контрол върху плътността на тона и ще избегне напрежението в гласните връзки при по високи тонове.