Jump to content
Българският форум за музиканти

Yves

Members
  • Мнения

    1290
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    11

Всичко публикувано от Yves

  1. Мисля, че оттук дойде неразбирателството. Никъде не съм казвал, че пряснопеченото кафе е по-лошо от пакетираното от магазина. Още по-малко съм твърдял, че е лошо като цяло. Това би било идиотско. Просто за мен разликата не е толкова голяма, че разправията с често ходене по труднодостъпни (за мен!) пекарни за малки количества (за да е винаги прясно) да си струва. Отновно казвам, това важи за мен. Никого не съм ангажирал с това мнение. Взех си едно от кафетата на Дъбов...очаквах да падна от коня. Е, не паднах. Отделен е въпроса, че явно неговите модели са далече от моя вкус и честно казано го смесих с някакво друго, за да го изпия. Та така, въпрос на нужди, разбирания и възможности, било то финансови, времеви или логистични. Аз лично ако почна да се вглеждам толкова в прясността на кафето по-скоро бих направил опити да си го пека сам като bluelemon. Само че там както съм казвал и преди влизаме в прекалено сложен филм и на мен на този етап не ми се занимава.
  2. Ок, за 11те секунди вече е хипербола, но за 11 дни след изпичане и 11 минути след смилане е доста широко приета мантра в кафеджийските среди. Не може да не сте го чували. Извинявай, не съм на ТИ с биохимията и колко бързо протичат процесите, но ако ако някой може да усети разликата между току-що смляно кафе и такова смляно преди 30 минути и категорично може да каже кое кое е, той няма да пише за кафе в нета, а ще издава книги и ще журира в конкурси. По мое скромно мнение. Последното нещо, което искам да правя е, да иронизирам мнението на някого, или да съм арогантен. Просто говоря спрямо моя досегашен опит. И за съжаление, не се шегувам за хубавото кафе и машината за 90 лв. Не целя, да те обиждам, нито да оспорвам твоите вкусове, но според мен, си е разсипия, да се ползва толкова хубава техника, за да се пие пакетажно кафе в нея. Лично мнение. Няма лошо, уважавам всяко мнение. Аз и жена ми пием сумарно 6 кафета на ден. Сам можеш да сметнеш колко пари са това за бутиково кафе и спокойно може да добавиш още толкова за гориво, щото аз живея в Банкя и ходенето до Домани примерно не ми е пеша Това от чисто битова гледна точка. От любителска и чисто маниашка гледна точка аз не се смятам за познавач, нито за човек с особено изтънчено небце. Обичам добро кафе, това не значи, че се опитвам да идентифицирам флорални или плодови мотиви се преплитат в него и кои са преобладаващи. Съвсем друга е темата за възприятията и вкусовете. Мисля, че неведнъж във форума е ставало ясно, че това, което се харесва на един не се харесва на друг и обратното. А неведнъж е ставало и ясно със слепи А/Б тестове, че....нали.....абе имало е ситуации сериозно уронващи авторитета Това за музиката. С кафето вероятно е същото Техниката...е прилична и нищо повече. Нито машината е Безера за чувал пари, нито мелачката е Малкьониг за още толкова. Това относно разсипията на техниката с некачествено кафе. Нито пък кафето е чак толкова некачествено...не е като да слагам Аро или Нова Бразилия? Както и да е, важното е всеки да е щастлив с избора си. Аз лично нямам угризения. Поздрави и без лоши чувства!
  3. Общо взето в двата поста на блр и Евтим си припомних защо спрях да чета форума на времето Арогантност и абсолютно отрицание към чуждо виждане. Постнах клипа с най-добри чувства, за да споделя марка кафе, от която съм доволен и което е на прилична цена.(и не, не е Лаваца и не е от Кауфланд, което явно е много срамен момент ) И понеже не е от бутикова пекарна в центъра "научих", че съм будала и селяк задето пия кафе, което не е 100% арабика, защото да пиеш бленд е срамно и признак на ниска култура Да не говорим, че съм дал "хиляди лева" за компромисното си кафе, че и на всичкото отгоре го снимам за "зрителите" (снимано е с обикновен таблет ако на Евтим ще му е по-спокойно ). А вместо това съм можел да мина с кубинска кафеварка или най-лошия случай с машинка от Лидл за 90лв. За сметка на това като й слагам кафе, което струва колкото нея нещата вече ще са безкомпромисни... Дали? Разбира се, мнението е като гъз, всеки си го има, аз моето и вие вашето. Нищо лошо. Ама не мога да разбера хейта след като идеята на темата е да обменяме информация, не да си мерим пишоците.
  4. Не, по простата причина, че не са прясно изпечени. Каймак от арабика можеш да очакваш до около месец след изпичането. Говорим за истински каймак, не пяна от крема диск. Освен каймака, заминава и аромата и вкуса като цяло. Кафето е като хляба. Най-вкусното е прясно изпеченото. Може и да попаднеш на по-прясна партида, но то е веднъж. И тук, както и с много други неща е така: ако искаш кеф-плащаш, ако не се задоволяваш със сериозни компромиси и понякога откровени гов*а. City Blend от Columbus е чиста арабика за 50 лв/кг (10 лв/200гр.). Чиста арабика от бакалията с марка Lavazza или нещо от сорта е пак толкова, а разликата е от небето до земята. Аз чиста арабика не пия и не обичам и не ме е срам от това...ако ме разбираш 11те дни срок на годност на кафето след печене и 11 минути и 11 секунди след смилане ми идват малко хипстърски измишльотини.Не че няма деградация с времето, ама чак пък толкова... Каймака от това видео лош ли ти се струва? Уверявам те, че не е пяна от крема диск. От магазина е, пакетирано преди 2 месеца. Цената е към 33 лв/кг. Благодаря. На ботъмлеса и аз доста се кефя, откакто го имам предимно с него бича. Да, вероятно екстракцията е малко дълга. Честно казано не се вманиачавам толкова в грамажите и секундите. Въпреки че си взех златарска везна, но общо взето я използвах 5-10 пъти докато чисто визуално запомня 7-8 грама колко са и колко са 15-16 в съответната кошничка. Хронометър също имам върху машината, честно казано не съм засичал нито веднъж. По приятно ми е да гледам на кафето като на изкуство както италианците, отколкото като наука с градуси, грамове и милилитри като хипстърските течения от САЩ. Не казвам, че едното е по-правилно, а другото по-грешно, просто аз така го усещам
  5. Мисля, че си намерих кафето. Вкуса за мен е ОК, да не кажа много добре. Каймак сами виждате, че има дори повече от необходимото Ако някой се интересува, Molinari Qualita Rosso. [.video=youtube;] [/video.]
  6. Някой има ли добри впечатления от разни ширпотребски кафета? Т.е. нещо, което се взима от супермаркета в най-лошия случай по куриер и не струва 60лв/кг? Говорим само за кафета на зърна. Почнах с Лаваца Росо, като си натъкмих технологията бях доволен. Реших да опитам Чибо Сицилия, после Милано. И от двете не съм очарован. Много слаб каймак, а всичко останало е същото. Дори минах една степен по-ситно смилане, но пак не ме кефи. Някой да предложи нещо? Някъде назад се споменаваше за някаква ХоРеКа серия на Лаваца?
  7. Ами снощи отнесох един Classic Coffee, пак от OLX. В много кофти състояние козметично, явно с дългогодишен теч, защото по корпуса има изгнило зад резервоара. Всичко разсъхнато и стабилно затлачено с мръсотия и котлен камък. От него ще взема корпуса, месинговата основа на групата и двата клапана. Помпата и бойлера от евото и ще направя един франкенщайн. Отчасти го правя заради тръпката, кефи ме съживяването на стари машини. От друга, тази машина ми е за офиса, където неандерталците рано или късно ще я налазят. Не искам да си взимам хубава машина за там, дето ще ме боли сърцето
  8. Хаха, е ти си в съвсем друга лига. Pressure profiling май му викат на това. Убеждавам се, че еспресо-манията и фетишите свързани с нея в световен мащаб са не по-малко развити от тези в музикалните среди Благодарско и поздрави!
  9. Дам, явно еволюшъна конструктивно е недомислен. Което го разбрах още щом го отворих, защото и двата клапана, които са добавени на бойлера спрямо Класик не работят за 3-4 години употреба. Но явно и въпръскването на водата е проблем. Иначе той че идва с крема диск, така идва, ама те и класиците идват така. Въпреки че на Classic Coffee, както вероятно си видял на твоята, са с гумена приставка под кошницата, а не с кошница с двойно дъно. Доста си я наточил твоята машинка! Би ли разяснил за различната цедка на душа? Т.е. какво какво не ти хареса в оригиналната? Чучурът ти за пара също изглежда по-различно от моя, макар, че и двата са от Силвия. Така като гледам моя е за V1/V2, а твоя за V3. Откъде го взе и наложиха ли се модификации? Аз трябваше малко да го пилна моя, за да пасне в гнездото на стария, а в момента имам проблема, че гайката му се саморазвива при въртене на чучура.
  10. И аз бях взимал едно кафе на Дъбов. От тези, които бяха в магазина избрах единственото, в чието описание не присъстваше думата киселинност и беше най-изпечено. Въпреки всичко ми е много кисело. Първо мислех, че аз правя нещо грешно, но така като гледам всички имаме същите впечатления. Иначе при мен кафе-манията ескалира бързо. Малко след като купих моя Класик баща ми поиска да си ъпгрейдне еволюшъна и му намерих супер запазен Classic Coffee gold от една заложна къща. (на снимката в дясно). 2001г made in Italy. Вътре имаше много котлен камък и остатъци от препарат за почистване, както и доста корозия. Явно са я чистили с нещо неподходящо за алуминий. Разкостих я на части, почстих всичко и смених уплътненията. Сега е бомба. И двете са с OPV на 9 бара вече (10 бара статично всъщност), моята е и с чучур за пара от Ранчилио Силвия. Аз съответно взех стария Evolution на баща ми и почнах да го човъркам. Настрох го и него на същото налягане като Класика, но нещо не постигам същите резултати. При едни и същи условия (кафе, вода, мелачка, тампер, техника и т.н.) с класика имам тъмен и гъст каймак, с Евото пак тръгва така, но след 5 секунди каймака изчезва от струята и цъцърика рядко кафе с големи балони. Да, това говори за channeling, но пък това не е изолиран случай, а всеки път става така. Освен това и за двете машини приготвям дозите по един и същи начин. Единственото, което ми идва на ум като евентуален проблем е механичния клапан над цедката на душа. Тъй като той е сметнат да работи на заводско налягане 12-13 бара може би сега на 9-10 не отваря напълно. Другото, което ми се струва много малко вероятно е да се дължи на разликата в кръглия елемент, който е под цедката на душа. При Еволюшъна изглежда така, и това е въпросния клапан, докато при Класика такова нещо няма. Да не би от него или около да се създава някаква струя или определена турболентност в някоя конкретна част на кошничката, която да раздробява шайбата кафе? Някой да има идея, размисли, опит....? Благодаря
  11. Проблемът с единичното кафе мисля, че е повсевместен. Аз лично почти никъде не виждам да се правят единични шотове от 7гр. Навсякъде бацат минимум с по 14. Някъде по форумите бяха писали, че дори профи баристите по-скоро ще направят двоен шот и ще изхвърлят едното кафе, отколкото да правят единичен. Дали това е така не мога да твърдя, но казвам какво съм чел. Лука Безера в онова видео малко се е пообъркАл, но това вече го обясниха съфорумниците. Аз в крайна сметка днес си поръчах Ранчилио Роки. Като недостатък спрямо Евриката оценявам, че няма таймер и е със стъпкова настройка. Не съм сигурен, че съм от хората, които биха тръгнали да правят 10 кафета едно след друго, за да си оправят настройките дотолкова фино, още повече, че със смяна на кафе всичко се размества и трябва нов сетъп. Като добавим, че всичко това взаимодейства със силата на тъпкане....абе не се виждам да се вманиачавам дотолкова, че 2 секунди разлика в екстракцията или половин грам в дозирането да ме бъркат. Безспорно таймерът е готина екстра, но мисля че ще свикна да постигам оптимални резултати и "на око". Поръчал съм и манометър с нужния преход към резбата на ръкохватката, та скоро време ще правя 9-баровия мод. Общо взето консенсусът е, че трябва да се настрои на 10-бара статично налягане, което би било около 9 в реални условия. Доколко налягането има значение за вкуса не зная. Предполагам ще има отражение, защото в момента трябва да стъпча много здраво кафето, за да докарам нужното време за екстракция, което пък от своя страна води до доста бързо изсветляване. Тъй като досега нямах свястна мелачка, това може би до голяма степен се дължи и на неравномерна едрина, но със сигурност донякъде и заради по-високото налягане. Някои го свалят и до 7 бара де...
  12. Ами наричат го clumping в тубата. Доколкото виждам реално всяка doserless мелачка прави някакви буци малко или много и повечето хора мелят в друг съд, разбиват с бъркалка и после сипват в портафилтъра. Въпросът е дали реално се отразява на кафето след като така или иначе се тъпче с не малка сила, а буците са фини дотолкова, че се разбиват при докосване с пръст. Т.е. аз не мога да си обясня как биха останали в такава форма след пресоване. Здравата логика поне за мен говори за вманиачаване, но понякога логиката базирана на недостатъчно информация не е правилна. Затова рекох да попитам юзърите Общо взето почти съм решил и аз да отнеса една Еврика. Като се има предвид, че тръгнах с намерение за МДФ за 300лв, сега отивам на над 600...дали има смисъл не зная, но знам, че ако не ми се получават кафетата с МДФ или Роки ще ме е яд, че не взех Евриката, за която лоши коментари просто не срещам. Докато ако не ми се получават с нея просто ще знам, че аз съм си виновен и няма да ме е яд Иначе и аз мислех за някой профи Mazzer, но вероятността да попаднеш на убита от работа машина според мен е много голяма. Все пак това са едва ли не индустриални машини създадени за сериозна работа, никой няма да си купи такава за 10 кафета седмично. Като добавим и това, че повечето предлагани модели вече дори не се произвеждат, т.е. по на над 10 години са.....общо взето взимаш котка в чувал. Аз лично на такова хоро не се хващам, иначе безспорно е съблазнителна мисълта за профи машина на половината цена на....prosumer клас, да речем.
  13. Към собствениците на Eureka Mignon, останах с впечатление, че това са CyberGene и blr...гледам в тубата доста хора се оплакват, че кафето пада на буци, а и така си и изглежда на видеото де. При вас така ли е? Явява ли се проблем в екстракцията, т.е. трябва ли да се разбиват ръчно бучките?
  14. Момчета, здравейте! От доста време не съм чел и писал във форума. Търсейки в гугъл информация по най-новата си мания попаднах обаче на тази тема. Виждам, че има кафе-фенове, включително няколко доста навътре в нещата, което ме радва много Кафе пропих в 7ми клас, т.е. от рано имам влечение към различните му форми. Допреди няколко години въобще не са ми правили впечатление детайлите на наистина хубавото кафе, може би защото не бях пил такова. След като в някои различни заведения се е случвало да пия наистина добро кафе започна да ми прави впечатление, че не всички еспресота са еднакви, но винаги съм си казвал, че е нормално на една профи машина в заведение и на домашната да става с различно качество и никога не съм си поставял за цел да постигна такова качество вкъщи. Докато чрез магията на Ютюб скоро не разбрах, че това е възможно до голяма степен. 10-ина и повече години пих кафе от едно старо Saeco (преди да стане Филипс), в последствие от едно по-ново, и двете с крема диск, но винаги с предварително смляно кафе. Преди 2-3 години реших да мина на следващото ниво със суперавтомат Делонги. Ок, като удобство е супер, кафето превъзхожда това от предишните машини заради смилането непосредствено преди екстракция, но винаги ми е правило впечатление как готиното кафе има каймак от микроскопични балончета, а това вкъщи варира от по-големи до такива все едно си сложил течен сапун в него. За текстурата не говорим. Всички знаем, че хубавото еспресо стои "гъсто" като си го премяташ в устата, поне аз така го усещам и така мога да го опиша. Та това е предисторията накратко. Преди една седмица започнах да се образовам от ютюб какво е добро еспресо, как се прави и т.н. и набързо взех една Gaggia Classic.....спокойно, взех от старите Набързо се ограмотих и за разликите между тях, та от обява попаднах на една доста запазена. Още е напълно сток, като още тази седмица предвиждам да й сменя чучура за пара с такъв от Rancilio Silvia, може би първия и най-срещан мод на тази машина. Ще взема и обикновени цедки. Въпросите ми към разбиращите са : - Откъде да взема цедките? Оригиналните много хубаво щракват в ръкохватката. Чудя се дали тези от Комбина Бар ще пасват толкова добре или да се насоча директно към Енко? Някой с Гаджа пазарувал ли е афтърмаркет кошнички и от кои е доволен? - Трябва да взимам мелачка, защото в момента се мъча с една с нож. 2 от 10 екстракции стават супер, но предвид непостоянните резултати с мелачката го отдавам по-скоро на случайност. Бях убеден, че ще е Gaggia MDF. Само дето много ме тормози идеята за този бункер за смляното кафе. Предпочитам да е doserless и да си меля директно в ръкохватката, а и Гаджата доста пластмасова ми идва. На фона на почти изцяло неръждаемия Класик тая пластмасарка ще загрозява работата. Нека не се лъжем, кафеджийството освен всичко друго е и гиър фетиш Та почнах да мисля за Ранчилио Роки, което е 140 кинта отгоре ново, но пък изглежда доста по-стабилно. Някой използва ли ги, има ли препоръки? Какви други мелачки могат да се намерят в България като абсолютния ми максимум е 500лв. Четох мнения, че степените на Рокито били прекалено на рядко и тези приложими за еспресо давали 4-5 секунди разлика във времето за екстракция. Чудя се как 50-60 степени може да са на рядко, ама на, има и хора дето мислят така. Благодаря предварително за съветите!
  15. Yves

    Spector

    Само че както и с всички други стоки разликата в цената не е пропорционална на разликата в качеството. Т.е. бас 10 пъти по-скъп не е непременно 10 пъти по-добър...каквото и да значи "добър" за един или друг човек. Затова е важно всеки да намери удачния за себе си (нуждите и възможностите си) компромис.
  16. Ок, здраве и берекет и на Тосин и на феновете Нищо против тях. Просто ти си постнал "събитието", а като гледам и той си го рекламира, явно се търси някаква реакция. Tова е моето мнение, нищо повече, не претендирам за меродавност
  17. Изгледах ги. Почувствах се по същия начин, както когато гледам TLC или Discovery Channel и видя някой да яде натрошено стъкло, да прави секс с автомобила си или да изважда собстеното си рамо и след това да го намества. Да, изумен съм........so what?
  18. Не го чух цялото, но впечатлението ми от отварящия риф - слушай повечко барабаните. Това като основен съвет, много се разминаваш с тях дори, когато вече те си "вървят" плътно. А това, че на влизането им се разминавате, това предполагам и ти го чуваш Като второстепенен - обърни внимание на ритмиката на въпросния риф. Първия тон, реално този, с който започва песента, в оригинал на Аксепт е сигурно двойно по-кратък като времетраене от този, който свириш ти. Трябва да е отсечен, ти го оставяш да отзвучава до следващия тон. Не че не се познава кой е рифа, но....просто се губи епичността
  19. Yves

    Компресорите

    Аз го имам от около година и половина. Друг компресор не съм имал, така че не мога да бъда много обективен. Когато си избирах компресор в стомпбокс вариант не намерих друг, който има толкова контроли, attack, release, ratio, threshold (input), makeup gain (output). Светлинната индикация е жестока екстра, особено полезна за човек, който няма опит с компресията и трябва да види какво се случва. Не е евтин, но смятам си заслужава. Единственото звено от чейна ми, в което не съм се съмнявал и никога не съм си мислил да сменям Ако искаш си добре дошъл да го поразцъкаш. Въпреки че пълния ефект на тази машинка се разбира, когато засвириш с групата си, поне за мен
  20. Донякъде и в отговор на темите от типа "какъв евтин бас да си взема" ето моето предложение, Harley Benton е чудесна опция за малко пари, според мен неотстъпваща на басове двойно по-скъпи....
  21. И аз ще донеса каквото дал Господ
  22. :lol: Много са стари даже, иначе струни никога не съм варил. Докато имаше смисъл просто си ги сменях по-редовно макар и с най-евтините
  23. Кавър на Металица със съмнително качество
  24. А как стои въпросът със смесване на чист и мръсен сигнал на живо? MXR-а има опция blend, но ако запазя EQ-то неутрално, за да може основния тон да има характеристиките, които искам тогава драйва звучи гадно. Когато натъманя драйва страда общия тон. Това, което си мисля напоследък е един DI с хубав плътен тон от главата /естествено и в него си има малко мръсотия от Ампега/ и отделен от MXR-а, на който чрез EQ-то съм избрал предимно среди, без жужащите високи и пърдящите ниски. Така като си го мисля звучи идеално и точно така както съм гледал да го правят по разни туториъли за студийни записи, но въпросът е приложимо ли е на живо и ще ме бият ли звукарите с такива претенции за някакъв си там бас
  25. Давайте да я правим тая среща и да ги мерим тия педали, че звук с думи трудно ще го разберем Ако се организираме да запишем и семпли ще стане още по-интересно. Аз имам приличен интерфейс, който може да задоволи не много претенциозните
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.