Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Content Count

  8,420
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  89

Evtim Djerekarov last won the day on March 6

Evtim Djerekarov had the most liked content!

Community Reputation

2,090 Excellent

1 Follower

About Evtim Djerekarov

Previous Fields

 • Инструмент
  GUITAR, PIANO, VOCAL

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  238751747
 • Skype
  evtim.djerekarov

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofiata
 • Interests
  Циклене(не на паркет), муика, електроника, програмиране

Recent Profile Visitors

7,788 profile views
 1. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Сега чертая разни платчици - контролен панел с дисплей 2x16 символа и 8 бутона: нагоре, надолу, наляво, надясно Power 1x кафета (единични) 2х кафета (двойни) пара Нямам много добра представа как да работят шорткът копчетата за кафето, но ми се струва, че ще е добре, ако единично натискане пуска съответното единично или двойно кафе, а задържането им кара дисплея да показва съответните ristretto / espresso / lungo / doppio, и при пускането му да почва да прави такова кафе. Power бутона веорятно ще кара машината просто да минава в режим standby и обратно. Бутона за пара просто ще вклюва режим пара, подканвайки потребителя да отвори клапана на чучура. Имaм идея и за два светодиода: червен за power (който свети и в Standby, където дисплея почти изгасва). зелен за Temp OK. Може евентуално да мигат при нещо важно. Всички 8 бутона ходят на един пин A0 на контролера (горе-долу отчитане 0-59 е нищо, 60-180 е бутон 1, 181 - 240 е бутон 2 и т.н.). Отворът за трите копчета на Gaggia Classic e нещо от сорта на 68 на 42мм, а на Baby Twin е 77м окръжност. Мисля да драсна платки за двата вида панелче. Хубаво ще е да се ползва миниатюрен 2х16 дисплей, но ще работи и с големия, макар при Класик-а, да е на границата. Записвам си за себе си мапинг схема при Аrduino UNO: Панел: А0 - клавиатура - по напрежението усеща натиснат бутон. 10 - пин за зеления LED, който индикира, че температурата е достигната. 2 x 16 дисплей: A4, 3, 4, 7 (D4 - D7) - пазя пин 2 за Interrupt, ако има дебитомер 5 - яркост на подсветката (PWM) 8, 9 - RS, RW Помпа: А1 - Напрежение от датчик за налягане A2 - напрежение от термометъра (ако ползваме термомометър с термистор A2, A3, 2 - настроени като цифрови входове (ако ползваме I2C термометър от сорта на MAX31855 с термодвойка или друг I2C прибор). Силова част: 6 - 1kHz PWM за помпата (към оптрон) 11 - ако имаме соленоид (трипътен клапан), този пин го управлява (през оптрон). 12 - софтуерен 2Hz PWM за реотана (към zero-crosing оптотриак); 13 - Защита - софтуера кара този пин да превключва LOW/HIGH с ниска честота (20-50Hz), без което всичко спира (не работят оптроните, от което не работи реотана и помпата). Това гарантира, че при забиване на контролера, няма да остане реотната включен. Други датчици: A5 - настроен като цифров вход - ако има датчик за нивото на водата в резервоара 2 - ако има дебитомер, се слага на този пин и му се настройва interrupt, но тогава трябва да ползваме термисторен термометър, че пин 2 да ни е свободен.
 2. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Засега, експериментите с ардуиното и все-още-некалиброваната ми термодвойка (може би ще ползва термистор в крайна сметка), показват, че механичният термостат на тестовата Gaggia Espresso превключва в диапазон горе-долу +- 7 и половина градуса, което си е амплитуда от 15°C, което НИКАК не е добре. Подозирам, че и при другите машини е подобно, макар че сигурно има по-прецизни термостати, където разликата не е толкова фрапантна.
 3. Така е, но не всеки става за всичко. Добър миксинг/мастеринг инженер, който смесва по цел ден и си познава студиото и системата (а и има талант) е много ценен човек!
 4. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  ^ По-скоро се крастим, да гоним възможно най-добро кафе. А аз си упражнявам и coding skill-овете на тия малки машинки, да не забравя C. Във всеки случай е интересно. Сега стигнах до PID регулатора и PID Аutotune алгоритъм, като си мисля, че ще работи най-добре, ако има отделни режими на работа, когато сме далече от Setpoint-а и когато сме близо. Също мисля, че трябва да има различен Autotune за статично положение(поддържане на температура), и динамично такова (когато върви кафе и влиза студена вода). ^^ И аз го мислих навремето това с механичния датчик. Със сигурност има начин, да се направи, само че ми се вижда некултурно :D.
 5. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Да, в общи линии това е идеята. Основните функции трябва да са: Поддържане на зададено налягане и максимално близка до зададена температура при правене на кафе. Поддържане на зададено налягане при преинфузията (1-2 bar, примерно). Помпане на вода "на пресекулки" и оптимална мощност на нагревателя при пускане на пара, така че да не свършва никога парата за капучино, докато в резервоара има вода, а да си излиза на еднаква струя от чучура. Ако в машината има трипътен (соленоид) клапан: Поддържане на клапана отворен по време на преинфузията/екстракцията. Задаване на гранично защитно налягане в бойлера, над което клапана се отваря и изпуска малко вода/пара във ваната. Ако в машината има дебитомер: Задаване на точни обеми на всяко кафе (късо, дълго двойно). Когато времето за екстракция излезе различно от зададеното за типа кафе, то тогава машината може да предупреждава да се намали/увеличи размера на зърното при мелене. Ако има датчик за ниво на водата в резервоара: Влизане в режим Standby и предупреждение, да се напълни резервоара, когато няма вода.
 6. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  По принцип кафемашините си имат помпа така или иначе. Ти за дебитомер ли говориш? Най-скъпото и трудно за намиране нещо ми се струва датчикът за налягане на водата, който трябва да има диапазон поне до 15bar и да не се поврежда поне до 30-ина.
 7. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Сега вече си има Load и Save на настройките (както и autosave на default нстройките в EEPROM паметта първия път). Има си и дефинируем EEPROM Base Address, така че ако се скашка част от EEPROM-а, може да се флашне с друга стойност на базовия адрес и пак успешно да си Save-Load-ва. Освен това, се сейва със Save Settings в менюто, а не при всяка промяна, защото паметта има около 30-40 хиляди цикла на писане, преди да се сдуха. Би било много оригинално, ако при Ардуино с повече флаш памет, програмата сама си прави чексума, копира се на второ място, отково с чексума, и се репликира обратно на първото място, докато и на него излезе чексумата, и това машината да прави веднъж в годината, примерно. Така ще може да си живее много дълго програмата, без да "изтече" и да се наложи да се рефлашва. Все пак, кафемашините са топлички, а това малко или много влияе. Трябва да оптимизирам малко, защото сега заема почти 50% от програмната памет и малко под 40% от RAM на контролерчето. И така може, разбира се, , защото PID-а няма да заеме много, но мисля, че могат да се смъкнат с 10-ина % надолу числата. Ако направя съответните #define директиви, може човек да си включи един или повече езика в билда. Сега си има български и отделно БГ маймуница, когато дисплейчето няма кирилица. Мисля си също, че може в силовата част да се направи схема с допълнителен оптрон, който контролера трябва да кара да мига с определена честота. Ако е в само светнало или тъмно положение, да спира реотана и помпата, понеже това означава, че може да има повреда в контролера, или да е забил.
 8. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Покрай занимавките с MIDI педалиерата, почти направих и едно многоезично меню за контролер за кафемашина с Arduino (отанаха малко статус екрани извън менюто, както и възможност за запис на настройките в EEPROM паметта, един вид Save Settings...). Може би трябва малко да го оптимизирам още, да харчи по-малко RAM, но като цяло работи. В интернет има и различни PID библиотеки, с които може да се реализира контрол на температура и налягане. Разбира се, трябва да се направи отделна, галванично изолирана платка за силовата част. Не е сложно, но не съм я разчертавал. Оставил съм менюта за настройване на параметрите на PID-овете за температура / налягане. Хубаво ще е, ако при тестване, данните могат да се точат и да се онагледяват графично, за да може човек по-лесно да си настрои регулаторите. Ако някой знае нещо, нека сподели. Мисля, че Arduino UNO-то ще има достатъчно пинове за: -PID Контрол на температура. -PID контрол на налягане. -Датчик за наличие на вода в резервоара (по избор). -Дебитомер (по избор) - ако има таквоз нещо, тогава кафетата може да се настройват не на време, а на обем, което би било гот. -Може и човек да си свърже съществуващите бутони за кафе/пара, като shortcut-и. Главното затруднение е намирането на свестен датчик за налягане и нагаждането му вътре в машината (нарязване на резби, ползване на адаптери и т.н.). Ако има мераклии, мога да го доразработя. Ако има и желаещи да се включат, може да кача Arduino проекта в Github, примерно. Всякаква помощ и информация за достъпни елементи е добре дошла.
 9. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  ^^ Схемата е добра за устройства, които имат DIN конектори (не знам, дали ще слагам такива). В моят случай, в който управлявам PC, самото Arduino е с бутлоудър, който го превръща в USB MIDI устройство. ^ Благодаря за подробната информация. Като разполагам някоя вечер с време, ще направя callback функции на всички MIDI отговори, ще изпращам команди, ще слушам отговори и ще ги трупам в буфер, който се изобразява на дисплея, за да видя дали плъгините връщат нещо полезно.
 10. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Контролерчето изглежда много симпатично! Прави ли нещо друго, освен да изпраща фиксирани команди за всеки бутон? Например, прави ли нещо с MIDI информация, върната от хоста? По принцип моето тестово нещо изпраща PC команди при настъпване на бутоните и CC команди при въртене на копчета. Също изобразява фиксирани низове на дисплея при избор на Preset от бутоните, а също и позицията на потенциометрите (на ADC стойността) при въртене (временен статус, който изчезва и отново се заменя с името на избрания пресет след 2 секунди). Мога да направя бутони за Bank Change, които позволяват да се изберат други PC команди от бутоните, според избраната банка. Но всичко това си е Hardcode-нато в педалиерата (може да се направи и настройваемо през меню, или дори през PC програма, като настройките се запишат в EEPROM-а на педалиерата, но и това е относително примитивно. Не знам дали и колко от софтуерите връщат някакъв статус (и изпращат миди команди обратно към педалиерата за обработка). Щото би било интелигентно, докато фиксираните решения ми се виждат малко дърварски, но не знам дали може да се направи много по-добре от това. Във всеки случай, дърварските решения работят, като ще изискват настройки в софтуера на компютъра. Все нещо някъде трябва да се настройва :). Последен въпрос: Курията е много хубава, искам и аз накрая да си направя подобна за готовото нещо. Може ли да дадеш повече информация за нея, къде ти я правиха и т.н. Благодаря предварително!
 11. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Тук има относително пълнофукцтионална MIDI библиотека: https://github.com/FortySevenEffects/arduino_midi_library/blob/master/src/MIDI.h
 12. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Може да направи човек двоен bootloader, където да пуска устройството в режим Arduino само като окъси пинове на ICSP хедъра на 16U2.
 13. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Аз MIDI спецификацията я четох преди има-няма 15 години за една курсова работа, но няма да е зле, да си я припомня. Повечето Китарни софтуери имат или фиксирани функции, които са валидни за всички пресети (примерно Preset+, Preset-, Amp Gain, Wah position и т.н.), или имат възможност за MIDI Learn. Засега пращам само PC команди от настъпикопчетата, и CC от потенциометъра и не чета нищо обратно от компютъра. Трябва да прочета, дали по-популярните софтуери имат някаква фабрична "схема" или по-специални SYSEX неща, които все пак са документирали някъде или някой успешно е подслушал. Лошо е, че не всички софтуери имат възможност да връзват изваждане/скриване на тунера или Preset Save към миди команди.
 14. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Може да пробвам с един (или два!) такива педала. Или вградени в устройството, или включени посредством букси. Ттрябва първо да проуча внимателно всички възможности за програмиране (така че да могат да се управляват различни решения, възможно е дори да може да се избира кой плъгин ще управляваш, за да се "настройва" миди контролера оптимално. Все още не знам, дали плъгините връщат полезна информация, особено такава за изобразяване на екран. Ще сложа още 2-3 настъпикопчета като купя по-нагоре, за да може човек да си управлява с тях други неща освен да превключва пресети, а освен това мисля, да сложа и някакви rotary енкодери, с които да може да се настройва Gain/Eq/Level. Мисля и за Tap Tempo, а бе - весело ми е. Ето едно малко видео на малко по-сглобената тестова кутийка на контролера.
 15. Evtim Djerekarov

  Амп симулатори за PC и други устройства

  Лека-полека оформям тестовата педалиера в един канал от въздуховод. Трябва да ползвам Arduino MEGA, че има доста повече цифрови I/O портове, както и да купя няколко rotary encoder-а и още няколко незадържащи настъпи-копчета, както и евтин expression педал. Идеята мисля, става ясна.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.