Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Content Count

  8,217
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

Evtim Djerekarov last won the day on September 22

Evtim Djerekarov had the most liked content!

Community Reputation

1,965 Excellent

1 Follower

About Evtim Djerekarov

 • Rank
  Юзрод Небесен
 • Birthday 07/18/1985

Previous Fields

 • Инструмент
  GUITAR, PIANO, VOCAL

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  238751747
 • Skype
  evtim.djerekarov

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofiata
 • Interests
  Циклене(не на паркет), муика, електроника, програмиране

Recent Profile Visitors

7,403 profile views
 1. Evtim Djerekarov

  Предложение

  Може би е по-лесно просто да се напием в караоке бар. 🍻
 2. Ами, правена е в мебелен завод.... Винтове в грифа не бих препоръчал, но с хубаво лепило, почистване и стягане, може и да стане.
 3. Evtim Djerekarov

  Спомени..,спомени!

  Честно казано, почти всеки от нас е минал през подобни абсолютно ненужни никому небивалици с безкрайните часове модифициране на доста компромисно звучащи тояги, тъй учтиво бълвани от социалистическите мебелни заводи, и продавани за доста сериозни за времето си суми пари, съвсем съизмерими със цената на доста приличен инструмент сега. Моите БГ китари, на които съм правил най-много модификации са: 1. Червена кремона с хъмбъкери - пребоядисване, рефрет, левелинг, ключове, пренавиване на адаптери сетъп, електроника. 2. Оранжев Пълдин - зебра - беше много слолучлива китара, в общи линии от класа на някоя индийска тояга тип Jackson 2000 и малките години (голям, удар, а...). Там имаше рефрет, навиване на нови адаптери, сетъп, смяна на електроника. Стана доста прилична. С изцяло черен хардуер, дори изглеждаше добре в своята оранжево - черна палитра. Единствената полза, която имам от тези занимавки е, че се научих да ремонтирам, боядисвам и (даже в един случай) правя китари. Също така покрай това ми занимание, си усъвършенствах значително познанията по електроника. Само че всички тези неща не са от никаква практическа полза за МУЗИКАТА, с каквато цел човек уж хваща китарата. За разлика от много хора, които с удоволствие ще си припомнят младините в най-малки детайли, аз като че ли не намирам особена романтика в хилядите изгубени часове в занимавки с глупости. Освен може би за материал за разкази на маса, всички тези преживелици едва ли стават за нещо друго. Във всеки случай, сега е много добре, че младежите имат възможност да си купят прилична китара и усилвател (или друго) без да изгубят няколко години в глупости вместо свирене. Така отрано разбират, дали ще станат музиканти или ще работят нещо друго, без 5-10 години да търсят идеалният звук, мислейки си, че им трябва по-хубава техника. Та така, това са моите 5 стотинки.
 4. О, звучи много забележително добре, особено на драйв. Много живо и динамично, с променливо "поведение".
 5. Evtim Djerekarov

  Понижаване атаката на активен хъм?

  Ако искаш запиши директно в компютъра (със звукова карта, която има иснтрументален вход с висок импеданс), как звучат адаптерите. Така ще мога да дам поне някои насоки какво може да направиш, като чуя.
 6. Evtim Djerekarov

  Понижаване атаката на активен хъм?

  Имаш наблюдения върху точно тези адаптери ли? Защото някои активни спират да работят, като нямат захранване. Пасивният адаптер все пак има доста по-високо изходно напрежение на бобината, по-висок импеданс и т.н. Все неща, които няма как прозрачно да се "отразят" през предусилвателя.
 7. Evtim Djerekarov

  Icarus

  O-о-о, Здравей и добре дошъл отново! С теб не сме се виждали от има-няма 11-12 години, което трябва да се поправи.
 8. Evtim Djerekarov

  Необходими документи за работа ?

  Ако искаш да станеш класически цигулар, мисля, че 21-годишна възраст е възприета като малко късничка. Повечето класически музиканти започват да свирят от ранна детска възраст, и това, което са постигнали им е коствало детството. По-добрите от тях, още в късното тийнейджърство са готови за концертна дейност. Децата също така, като "бяла дъска" са доста схватливи и често се приучават много по-лесно от възрастните. Докъде можеш да стигнеш, зависи от това колко работиш, кой и как ти преподава и доколко имаш талант и желание за това (някои напредват много по-бързо и стигат много по-далече от други). Иначе, ако говориш за класическа музика, само с талант и работа става, ако си много, много талантлив и работлив, за да направиш някакво необичайно впечатление. Както във всяко поприще, и тук има значение, кой познаваш и в какви среди се движиш. По класическите оркестри например, не знам дали свири някой, който не е учил в музикално училище и не е завършил музикална академия с инструмента си. При популярната музика, нещата са много по-свободни, но там гарантиран доход (работа, в смисъл на служител) няма. Разбира се, никога не е изключено, човек да се окаже някакво музикално чудо. Случвало се е в историята. Но понеже до колкото разбирам от въпросът ти, говориш за "намиране на работа", работата на музиканта не е работа в офис от 9 до 6, която се кандидатства през jobs.bg. И добър музикант не се става от днес за утре. Някои не успяват и цял живот, въпреки, че се занимават с музика от младежи. Може би ще ти е по-лесно, да станеш строителен инженер, маркетингов специалист или дори лекар. А ако просто обичаш музиката, не е лошо да се занимаваш с нея, каквото и да работиш, пък ще видиш, дали ти се отдава и дали ти носи удоволствие - защото за да се занимаваш с музика, трябва на първо място да обичаш, да го правиш, да не ти тежи този огромен труд. Надявам се, че поне малко съм бил от полза. Поздрави!
 9. Здравей след 5години! В интерес на истината си мислех че не съм влизал тук от поне 8-10 години! И това казах на жена ми- уж времето препуска и се изнизва като вода през водопад, но всичко явно е относително... И обяснение имам вече какво се е случило за да спра да се появявам във форума. Всичко се доказва, нищо не може да се скрие. За тези години много неща се случиха, едно от най -гадните е загубата на много дълго събирана информация. Днес се  зарових в нета да търся схема на микрофонен компресор, но за съжаление всичко се е изпарило. Лошото е че съм забравил и къде се бутах, в кои сайтове, та бях насъбрал толкова много схеми..... Та с две думи, Евтиме, ако можеш, моля те помогни ми. Дали ще е за китара или микрофон, според мен разликата няма да е кой знае каква. Компресор ми трябва, това е. Имам някакъв спомен че бях купил SSM2167 за тази цел преди години, но............ Не намирам нищо такова в архивите. Ако имаш някаква схема, дали с тоя чип, дали с транзистори- моля те сподели я, не успях да се докопам до нищо цял ден. Попаднах на готови платки в AliExpres, поръчах една да видя как ще работи, но ще я получа вероятно най-рано след месец-месец и половина. А работата е леко спешна. Синът ми се е хванал с една дивотия, обещал че работата е безпроблемна, но сега му стана ясно че не е точно така. Да беше питал първо, но не- всичко знаем и можем. Това е. Ако имаш схемичка, може да я пуснеш на мейла- dditronix @gmail.com.    Че като се логвах тук ми дойде съобщение за някаква грешка, помислих че ми е изтрит акаунта, пък после видях че са станали нещата. Благодаря ти предварително за отделеното време! Поздрави, Драго.

 10. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Единственото лошо нещо на еспресото, в сравнение с другите начини на приготвяне на кафе е, че не показва добре бъдещето...
 11. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Сега като се замисля, може в двете схеми, инвертиращите усилватели след PID тройката, както може би и интегралните части на PID регулаторите, да са по-бавни ОУ, но с много малък voltage offset. Това е особено важно, най-вече за инвертиращите усилватели след PID, защото техните коефициенти на усилване може да се по-значителни. ОУ от сорта на MCP609 има 20 пъти по-малко входно напрежение на несиметрия, в сравнение с LM358, примерно.
 12. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  О, аз съм правил много платки, като често ползвам ExpressPCB, SprintLayout и други подобни. Просто в правенето на платки, всеки си има почерк, и винаги е по-голямо удоволствие, да гледаш чужди, особено ако някой много се е старал и е сместил всичко добре, по възможност без мостчета.
 13. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  По подобен начин може да се направи и регулатор за налягането. Тук чрез потенциометъра U9 може да се настройва желаното налягане. А датчикът за налягане е някой от предлаганите датчици за налягане на течности, които обикновено имат диапазон на изходното напрежение 0.5 - 4.5V. Не съм сигурен, дали се свързва точно така, но не е трудно, да се провери в документацията на датчика. Може да се жертва още един TL431 за генератор на 5V опорно напрежение, ако да кажем нашето захранване дава 5.5V, за да не ни плава заданието на налягането (дори да плава, едва ли ще е фатално да е +- 0.5 bar, но може поне да се филтрира с кондензатор към земя, за да нямаме шум от захранването в това напрежение). Тук схемата с 555 пак генерира триъгълен сигнал, но този път с честота около 1kHz. U1 отново сравнява сигнала от PID регулатора с този триъгълен сигнал, за да се получи 1kHz PWM сигнал, с който през оптрона PC817 се управлява изходната част и помпата. Тук оптронът отново служи за галванична изолация. В изходната част имаме помощно захранване VauxPos изпълнено с помощта на D2, D3, Р15, C7, което не надвишава 12 волта (през положителната полувълна на мрежовото напрежение, през D3 и R15 се зарежда кондензатора C7, обаче ценеровия диод D2 се отпушва при напрежение 12 волта и така не ползволява напрежението да порастне повече, защото това може да унищожи мощният полеви транзистор M1, който вероятно ще има максимално допустимо напрежение на гейта, равно на 12V). Оптотранзисторът, както и биполярните транзистори T1 и T4 (totem pole конфигурация), в крайна сметка управляват гейта на M1 в съзвучие със PWM сигнала, който се подава на оптрона откъм контролната част на схемата. Помпата е свързана в дрейна на M1, а останалата част от схемата надясно от помпата е snubber, който разсейва излишната енергия, която може да се върне под формата на голям напрежителен пик от индуктивността на помпата, като не позволява напрежението на дрейна на M1 да надвиши около 600V (добре е, да се ползва 700-800 волтов MOSFET). Тук има нещо като нескопосана (нямам претенция да моделирам точно хидравличните процеси) симулация, с уговорката, че налягането не може да нарастне толкова бързо, но нямам цяла вечност, да чакам симулацията да приключи. В нормални обстоятелства, налягането се повишава по-бавно и не може да подскочи с толкова много на всяко преместване на буталото на помпата. Синьото е желаното налягане, като нарочно го изменям. Зеленото е "налягането", което се получава, като следва да се отбележи, че буталото на помпата може да се премести само веднъж на всяка 1/50 от секундата, а в отрицателната полувълна на мрежовото напрежение, налягането неминуемо пада малко, защото в тези 10ms буталото няма ход. Разбира се, тези подскачания биха били около 2-3 пъти по-малки в действителност. Червеното на графиката е управляващият PWM сигнал. Е идните дни, ще прецизирам двете схеми и ще ги обединя в една. След това, ще се наложи да потърся датчик за налягане и да нарисувам платка. Разбира се, ще е хубаво, ако има ентусиаст, който да начертае платката (Vayov най не е маниак на кафемашини, иначе има много опит с чертането). Разбира се, и аз мога да измисля някаква платка, но ако някой друг го направи, ще е много форумен проекта :).
 14. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Направих нещо като първоначален (нефинален) вариант на аналогов PID за температурата + термодатчик + PWM + галванично изолирана мощна секция. Вижда се, че схемата не идва твърде проста - сложна е, колкото по-сложен distortion ефект с еквилайзери, но идеята е, за някой друг час, да може да се налепи и настрои. Постарах се, да ползвам само достъпни и нескъпи компоненти. Tермодатчикът в случая е NTC съпротивлението R25, което при температура 25 градуса по Целзий, има съпротивление 10К, има константа B=3380 и има работна температура поне до 125-130 градуса. Датчикът е монтиран на подходящо място на бойлера, като е галванично изолиран от него. С потенциометъра TEMP се задава желаната температура, в случая, в диапазон от около 90-105 градуса. Операционните усилватели U1-U5 образуват PID регулатора, като U3 е интегратор, U2 e пропорционалната част, а U4 - диференциалната. U1 e диференциален усилвател на грешката. (желаната стойност минус измерената). Чрез подбор на C3 и C4, както и на R8, R12, R16, евентуално R10, R14, R18 както и R19 в суматора на изхода, може да се променят времеконстантите и коефициентите на усилване на грешката. Някои от тези потенциометри трябва да са тримери, но след внимателен анализ, ще начертая оптимална схема с минимален брой тримери. Изобщо, след известен анализ, ще публикувам по-издържана схема. Схемата около NE555 е генератор на триъгълна вълна с честота около 2Hz. Компараторът сравнява нея със сигнала от PID регулатора, за да състави 2Hz PWM правоъгълна вълна, с която се управлява изходната част (реотана). Оптотриакът MOC3063 изолира галванично изходната част от управляващата, като включва и изключва изходния триак BTA16700 само когато мрежовото напрежение минава през 0V. Така се получава управление на реотана, при което на практика мощността може да се променя на всяка половин секунда, от 0 до 100%, със стъпка 2%. Захранването 5V може да се направи, но най-добре и най-евтино е, да се ползва платката от някое прилично 5V USB зарядно. На графиката се вижда, че при нарочна (тестова) промяна на желаната температура (зеленото) и при постоянна измерена температура (сивото), токът през реотана (червеното) тече в почти цялата част от времето , когато температурата трябва да се повиши, съвсем не тече, когато температурата трябва да се понижи. При близка до желаната температура, ток тече само в част от времето. Зелено-синьото е PWM сигнала, с който се управлява оптотриакът MOC3063. Вижда се, че товарът (реотанът) се включва само когато мрежовото напрежение е около 0V - затова полувълните са винаги цели.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.