Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Музика Inc.
Българският форум за музиканти > Свободно време > Говорилня
Mecho
Привет,
лежа и си размишлявам :think: :
Коя е най-добрата китара, кой е най-добрият китарист, кой е по-, кой знае повече, кой има диплома...кой не знае нотите...
Идва ми на акъла следното сравнение:
Ако не си оратор значи ли това да не говориш?
Ако не си поет, значи ли това да не кажеш в тъмнината на някоя пейка простичкото "Обичам те!"... Нима "Клетва" изпяна с приятели на плажа с обикновена кухарка, не е също толкова велико, колкото да може да изсвириш Tender Surrender и да се запишеш на компа, или да гледаш самия Vai как се бръчка в екстаз над някой неназовим акорд...
Музиката за мен е начин на изразяване... състояние на ума, а не наука... науката е това, което се опитва да опише музиката, а не самата музика...
Дори няколко странно подредени "фалшиви" ноти могат да кажат повече от 20-тина арпежа... Свиренето е медитация, а не панаирджииски пиниз... Музиката е лично преживяване и ако някой си мисли, че с дипломата си или с титлата си може да прегради "Музиката" с бодлива тел, да къса билетче за вход и да преглежда зъбите на посетителите...значи проблема е в неговото пиано smile.gif
Какво е музиката според вас ?

:green:
TONY
добре казано
за мен - винаги е била най вече начин на самоизразяване
тоест когато свиря показвам най истинското си аз
NoSoul
Музиката за мен е отпечатъкът на човешките чувства. При допир с нещо друго от човешкото - това вече не е музика.
jFog
Където свършват думите започва музиакта... кой го беше казал това ...

Колегата Мечо много добре описа всичко,няма кво да се добави.
Музиката за мен е удоволствие и много адреналин по някога smile.gif особенно като съм сам в къщи. metal.gif

това за искуството и науката която го обеснява много ме накефи!!!
TerminalFrost
Музиката, за мен е няколко неща, които са взаимосвързани.

Първо, тя е част от живота ми, защото се занимавам с нея от съвсем малък.

Второ, тя е начин за почивка, и отдушник на емоции.

Трето, тя е единственото нещо, което не ми омръзна през всичките тези години.

Четвърто, и може би най-важното - тя е част от любовта ми, и най-хубавото ми време.
Mecho
Гледам и слушам Gary Moore и се размазвам... не чувам ноти, а стискам зъби се протягам за китарата... хормони... наука... ба !!! Знам ли... трансцендентно blink.gif преживяване... все едно да гледаш самолет или да яздиш пръчка eusa_dance.gif
imperor
Цитат(Mecho @ Feb 26 2006, 12:00 AM)
Привет,
лежа и си размишлявам :think: :
Коя е най-добрата китара, кой е най-добрият китарист, кой е по-, кой знае повече, кой има диплома...кой не знае нотите...
Идва ми на акъла следното сравнение:
Ако не си оратор значи ли това да не говориш?
Ако не си поет, значи ли това да не кажеш в тъмнината на някоя пейка простичкото "Обичам те!"... Нима "Клетва" изпяна с приятели на плажа с обикновена кухарка, не е също толкова велико, колкото да може да изсвириш Tender Surrender и да се запишеш на компа, или да гледаш самия Vai как се бръчка в екстаз над някой неназовим акорд...
Музиката за мен е начин на изразяване... състояние на ума, а не наука... науката е това, което се опитва да опише музиката, а не самата музика...
Дори няколко странно подредени "фалшиви" ноти могат да кажат повече от 20-тина арпежа... Свиренето е медитация, а не панаирджииски пиниз... Музиката е лично преживяване и ако някой си мисли, че с дипломата си или с титлата си може да прегради "Музиката" с бодлива тел, да къса билетче за вход и да преглежда зъбите на посетителите...значи проблема е в неговото пиано smile.gif
Какво е музиката според вас ?

:green:

Казал си го... Казах... Да бъде...
NitroBGA
Според мен не си много прав за музикалното образование. Едва ли не го изкара, че няма значение какво си завършил - всички сме еднакво добри и е важното да се изразяваме.
Да, съгласен съм, че музикалното образование не гарантира успех и качествена продукция. Твърде много помага . Изразяването и хормоните са факт, но нека сме реалисти - самоуките са на по-ниско ниво и по-трудно се изразяват.
Мнение - peace. Здраве и успех.
Black Bird
Mecho notworthy.gif :inlove:
npace
според мен музиката, а и изкуството като цяло, е нещо безгранично, нещо уникално и всеки, който се опитва да го постави в граници е глупак
няма такова нещо като неправилни ноти, неправилни ритми, неправилни прогресии, неправилни инструменти дори... има само ограничено мислене, налагащо тези начини на изразяване, които смята за правилни. а в крайна сметка единственото, което е важно е личната интерпретация. малко ще си противореча, но също така и някой неизлечим теоритик, който сяда с химикалка и лист в ръка, и започва да пише неща без да ги гради около емоция, пак си е напълно прав, стига неговато лично тълкуване на музиката е като точна наука.

само да няма обидени от поста ми rolleyes.gif
Pinky
Цитат(NitroBGA @ Feb 26 2006, 06:27 PM)
самоуките са на по-ниско ниво и по-трудно се изразяват.

Зависи.
Кажи го на Роджър Уотърс, да речем.
Ама въобще не е написал най-великите концептуални албуми на всички времена. Хич, честно wink.gif

Давал съм пръста и ще давам пръста на всеки нещастник, постигнал една кръгла нула, който се опитва да ми обяснява изкуството, сякаш е занаят - "Въртиш, значи, синко, там тия работи, разпалваш добре пещта, и да си избираш винаги най-добрата глина, примесена с екскраменти от мъжко какаду, за да ти станат грънците най-добрите на пазара!"
Ми не, ти си прави грънците, пич, и продължавай да пишеш песни за "фолк"-"дивите", аз тука ще си посвиря малко.

Колкото за музиката...
А, не. Такъв грях няма да записвам в актива си. Музиката е музика, да речем.

ПС. Благодаря за тази тема. Сериозно.
Mecho
Какво значи по-добър...Че 100 000 си плащат билетче да те гледат...това значи че вкусът ти съвпада (или е напаснат) до този на тези 100 000 души. Това, че моята музика кефи само мен не значи, че съм по-слаб от Vai... аз съм по-добър в изкуството да бъда Mecho blink.gif Живота ми е път, който трябва да извървя и да науча уроците си ... мой уникален път... и за мен е важно да изпреварвам себе си, а не да се сравнявам с другите...колко бързо свиря седемнайсетини или дали знам Камбоджанската каденца или Опус 375 на едикойси. Важното е да се кефя и да съм зареден с енергия, след като оставя китарата. А за теорията - ми чета, уча, защото ми е интересно, а не защото трябва...това е поглед през учите на други, със сигурност умни и талантливи, хора wink.gif
F.I.N.E.
Цитат(NitroBGA @ Feb 26 2006, 06:27 PM)
Според мен не си много прав за музикалното образование. Едва ли не го изкара, че няма значение какво си завършил - всички сме еднакво добри и е важното да се изразяваме.
Да, съгласен съм, че музикалното образование не гарантира успех и качествена продукция. Твърде много помага . Изразяването и хормоните са факт, но нека сме реалисти - самоуките са на по-ниско ниво и по-трудно се изразяват.
Мнение - peace. Здраве и успех.

Хммм !!! Ами аз пък да кажа за един от любимите си вокали - дедо Стивън Тайлър - ми той няма даже средно в точни смисъл на думата, пък я го наречи неуспял smile.gif
overhate
Аз като цяло съм съгласен с мнението на Нитро, само че вместо "самоук" бих сложил "неук", в смисъл на "непознаващ музикалната теория(поне елементарната", защото "самоук" означава, че си се научил сам, а е напълно възможно да постигнеш отлични познания в областта на музикалната теория само чрез самообучение.

Иначе трябва да се прави разлика между добър музикант, в смисъл на инструменталист, и добър композитор.

В допълнение, при инструменталистите пък може да се разграничи между добър изпълнител (в смисъл на реализатор, изпълняващ заучени произведения) и добър импровизатор.

Добрият композитор вече е доста субективно понятие. Трябва да се спомене, обаче, че музиката, освен на емоционално, влияе и на интелектуално равнище. Доказано е, че по-"интелигентната" музика влияе положително на интелектуалния капацитет и способности на мозъка, докато простата, елементарна музика е в състояние да има обратния ефект.

В заключение - напълно е възможно някой да е и добър изпълнител, и добър импровизатор, и добър композитор. Напълно е възможно и някой да е само 2 от 3те, само 1 от 3те или нито едно от 3те. Но пък никой не е казал, че само "добрите" трябва да се занимават с музика ph34r.gif
NitroBGA
Ех, приятели...
Да, Мечо, според мен Вай е по-добър от теб.
Да, има изключения сред самоуките.
Няма грешна прогресия ? Няма грешен тон? Добре, съгласен. Има обаче фалшиво свирене и зле звучащо изпълнение.
и пак ...
Да, това е субективна преценка. Та нали тъкмо въз основа на нея написах горните изречения.
И накрая...
Да, Мечо, ти не искаш да си Вай, а да си Мечо.Това,че твоята музка се харесва само на теб не те прави слаб музикант. Странно обаче, че повечето хора, които познавам мечтаят за концерти пред 100 000 души с 80 евро билет... не знам, може да движа в много тесен кръг от познати.
SGEORGE
МУЗИКАТА Е ИЗКУСТВО,А НЕ СПОРТ!!!
jFog
Дайте да не разваляме хубавата тема с теория smile.gif
Цитат
Живота ми е път, който трябва да извървя и да науча уроците си ... мой уникален път... и за мен е важно да изпреварвам себе си, а не да се сравнявам с другите

Епа дзвер си бе Мечо!!!
как благо ги редиш само..
notworthy.gif
Mecho
Ми до този извод стигнах... и тази ми нагласа ми поддържа по-стабилно душевния мир. Иначе се кефя на теорията... дава ти допълнителни гледни точки.
Забелязвам, че когато не съм на кеф не се получава... пълна дисхармония huh.gif Когато съм в добро разположение на духа си бръмкам много приятно, което за мен лично доказва, че музиката е по-близо до духовното, а не е толкова силно свързана с рационалните обяснения. И още нещо, забелязвам, че когато свиря се получава нещо като пречистване на съзнанието и настройка...сякаш си настройваш съзнанието към вселенския интернет... Предполагам, че при изявените китаристи този процес протича по-лесно. Т.е за мен, да правиш музика означава да станеш посредник между материалното и духовното. Теорията описва този феномен...опитва се да даде формули за това как да разплачем някой или напротив, как да му повдигнем духа... по малко психология и повечко математика :think:... и май добре се справят... по-напредналите ни бъркат и по-дълбоко в душите с музиката си. До колкото съм информиран, самият Джими Хендрикс е искал да лекува съзнанието на хората с музика... смятам, че има много последователи... Аз лично, разпускам най-добре с Eric Johnson notworthy.gif А иначе си плющя с китарката с цел удоволствие, почивка и себепознание blink.gif
E това си е моето мнение... нали... няма сърдити ОК wink.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.