Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Custom Китари или да се систематизира инфото
Българският форум за музиканти > Свободно време > Предложения
TONY
Предложение за раздела за китара:
Да се систематизира и обедини информацията за китарите, правени по поръчка
от български (най-вече) и чужди майстори.
Притежателите на такива, може да си постнат снимки.
Като се събере повече инфо, вече може да се организира шутаут (примерно за
по-голямите градове), така че да може де се пипне и види.
Или някой преди да реши да поръчва, да се обади на съфорумник, да пробва.
Мисля, че ще е полезно.
PlamenM
^

подкрепям. Също така и би било полезни лютиерите ( които очевидно стават все по добри) да предложат цени за примерни услуги и модели.Естествено ориентировъчни...
kolio_k
Звучи добре и полезно, все пак много често става въпрос за къстъм китари във форума и това, което дава храна за спорове е най вече липсата на качествен снимков материал и семпли (както и вкус и лични предпочитания). Такъв раздел би бил полезен и за лютиерите. Само че по принцип такъв раздел си има, по скоро вероятно може да се бодне една тема отгоре в съответния. Колкото до цените, забелязал съм , че никой лютиер не си обсъжда цените открито, което е разбираемо
TONY
Хопа - а, защо сайтовете извън бг са с цени?
Базисен модел - толкова.
Екстри :
така ................
така ................
така ................
така ................

Не мен ми е ясна горе долу хавата, може да проведем примерно разговор, ако съм избрал конкретен лютиер
и съм му симпатичен и той да направи някаква отбивка. Плюс това е ясно, че едва ли ще искам да е като някакъв базисен модел, а ще си имам моите претенции. Но не смятам, че една прайз листа е нещо лошо да се даде.
Но с прайз листа или без, със снимков материал, семпли или без, най-доброто е да може да се пипне нещо направено.
kolio_k
Aз доста добре знам съображенията на хората, които не обичат да си обсъждат цените публично. Не че съм ги питал ( и не че има нужда), но ако се замисли човек се досеща. Има една много важна разлика, в принципа на генериране на цените навън и тези на нашите хора. В едните се калкулират едни работи, а в другите други. biggrin.gif
Evtim Djerekarov
Аз мисля, че ако лютиерите искаха да споменават цени, да дават детайлни снимки или да слагат семпли, щяха да го правят.
Т.е. с предложение като това няма да накарате лютиерите да си променят мнението по въпроса.
Притежателите могат да слагат снимки, но неминуемо, къде поради желание за реклама, къде поради несъобразителност, предполагам, че ще се стигне до сравняване, спорове и квалификации.
kolio_k
Да, това наистина е много вероятно yes.gif . Идеята на една такава тема (раздел) е точно такава. Да може всеки да прави сравнения и да си вади изводи сам, за съжаление, това най вероятно ще доведе и до нежелани спорове.
synchu
Не виждам кой знае какъв смисъл. Който се интересува просто може да пита, да не говорим че в нета има достатъчно информация и снимков материал. Чуждите лютиерски изпълнения и къстъм шопове пък имат и собствени форуми в повечето случаи.
Evtim Djerekarov
На мен ми се струва тъжно и това, че живеем в страна, където продукция от този сорт не може да се реализира по нормалния начин.
Това, според мен обяснява и пълното мълчание по ценовите въпроси. Затова смятам, че да се говори за цени не е никак добре, поради съобраения за сигурност.
Аз не вярвам мераклиите за къстъм инструмент да искат с драго сърце да плащат добавена стройност, та затова, по-добре без коментари за цени.
Даже не бих се разсърдил никак на модераторите, ако поизтриват тази информация, когато някой се поизпусне.
synchu
Аз пък да опонирам - тoва за цените е доста глупаво междувпрочем. Единствено на български сайтове на китарни лютиери (при това не всички) липсват някакви базови, макар и ориентировъчни цени.
Добре е да знам все пак, че ако искам Кевин Райън да ми прави китара да надипля $15К минимум, което не е същото ако искам Стив Кийнард (това са лютиери на акустични китари произволно избрани).
EAmechaniX
И аз да се ицепя...
Та ако има цени в сайтовете на БГ лютиерите, ще стане така, че чуждите компании ще ги карат, да работят за дребните
пари, които вие, българските музиканти плащате - а те, повярвайте ми се съобразяват с вашия стандарт, а за чужденците това ще е твърде евтино. Да, има български лютиери, които правят разни работи за известни марки, само
че нали се сещате, че те не искат да им ги правят без пари и да печелят на техен гръб, продавайки китарите им за хиляди долари. Твърде евтиното пък, може да се погледне по два начина...
Да обяснявам ли още?

Та затова няма да има цени, но мисля, че съвсем скоро ще ви бъде обяснено, колко би струвала направата
на един инструмент, колко ще са материалите( приблизително ), като ще има толеранси в зависимост от конструкция и т.н. Нещата ще бъдат разбити в детайли и вие сами ще можете да си изчислите приблизително, колко ще струва желаният от вас инструмент.
Само за лека справка мога да ви кажа, че дървенията и боядисването/лакирането, т.е. без хардуера,
една електрическа китара възлиза около от 1000 до 1800лв. Ако ще има и някакви първокласни и екзотични дървета,
цените скачат нагоре.

пп Ако поста ми е неудобен - изтрийте го!
synchu
Нищо не пречи да има обявена цена, а конкретната договорка да е по-ниска или по-висока. List price/Street price e открита концепция вече, няма нужда да се преоткрива.
Такива съображения и съглашения пречат на бизнеса, според мен. Но всеки си има и мнение и съответно възможност да прави каквото и както иска и съответно да вземе или да не вземе предвид мненията тукsmile.gif
EAmechaniX
Който е искал китара от конкретен лютиер, вече си е направил и липсата на цени в сайта му (ако има такъв),
не е била причина да не го стори.
Останалото е дрън, дрън, дрън - искам, искам, искам.
Когато започнем да живеем в нормална държава, с нормален стандарт и нормално/подходящо заплащане за
труда ни, тогава ще има и Х-трички. wink.gif

synchu
Докато лежим на таз кълка "за нормалната държава с нормалните блабла" така ще е. Нормалната държава я правят хората в държавата. Ама айде стига философски теми.
jororock
Цитат(EAmechaniX @ Mar 12 2010, 02:35 PM) *
И аз да се ицепя...
Та ако има цени в сайтовете на БГ лютиерите, ще стане така, че чуждите компании ще ги карат, да работят за дребните
пари, които вие, българските музиканти плащате - а те, повярвайте ми се съобразяват с вашия стандарт, а за чужденците това ще е твърде евтино. Да, има български лютиери, които правят разни работи за известни марки, само
че нали се сещате, че те не искат да им ги правят без пари и да печелят на техен гръб, продавайки китарите им за хиляди долари. Твърде евтиното пък, може да се погледне по два начина...
Да обяснявам ли още?

Та затова няма да има цени, но мисля, че съвсем скоро ще ви бъде обяснено, колко би струвала направата
на един инструмент, колко ще са материалите( приблизително ), като ще има толеранси в зависимост от конструкция и т.н. Нещата ще бъдат разбити в детайли и вие сами ще можете да си изчислите приблизително, колко ще струва желаният от вас инструмент.
Само за лека справка мога да ви кажа, че дървенията и боядисването/лакирането, т.е. без хардуера,
една електрическа китара възлиза около от 1000 до 1800лв. Ако ще има и някакви първокласни и екзотични дървета,
цените скачат нагоре.

пп Ако поста ми е неудобен - изтрийте го!

Това пич което го казваш е безумие!-Кой бяга от пари и кое дърво е на цената на златото?-Ай стига манящина и фантазии !-Ако български музикант ти даде 2000 лв за китара и при чужда поръчка в брой ти дават 3000 лв кое ще избереш?
EAmechaniX
Цитат(EAmechaniX @ Mar 12 2010, 02:35 PM) *
.... че дървенията и боядисването/лакирането, т.е. без хардуера, (ДЕМЕК ДЪРВО + ТРУД+ЛАК, ЛАКИРАНЕ И ПОЛИРАНЕ = 1000 - 1800лв)

Трябва да се чете, брат - писането всеки го може. Колкото повече четеш, толкова вероятността да разбереш е по-голяма.
Иначе за поръчките - бих ги взел и двете - тази за две и другата за три хилки. wink.gif
jororock
Цитат(synchu @ Mar 12 2010, 03:14 PM) *
Докато лежим на таз кълка "за нормалната държава с нормалните блабла" така ще е. Нормалната държава я правят хората в държавата. Ама айде стига философски теми.

Подкрепям!-Който търпи душманина си заслужава съдбата!
abductor
Май не схващате за какво ви говори Механика. Става дума за това, че ако имаше цени на сайтовете вариантите са 2:
1. Лютиерът се отказва от 90% от българските поръчки, защото евро-цените ще са непосилни за повечето му потенциални клиенти в България - хората ще се плашат от тия цифри и няма въобще да се свържат с него;
2. Лютиерът започва да работи на безценица на ишлеме за чуждите къстъм шопове, за които българските цени са си за "без пари" и ще блъска инструменти за хиляди долари, от които той ще взема само трохички;
Ако съм бил твърде директен, моля изтрийте ми поста.
synchu
^А аз мисля, че подценяваш средната интелигентност, дори и тукwink.gif Просто не мисля, че това ще се случи при правилен и откровен подход. Право на всеки е разбира се да определя такава политика каквато иска.
abductor
Не подценявам ничия интелигентност wink.gif . Като човек, истински оценяващ труда на нашите майстори (за разлика от някои колеги), аз лично, ако видя цена от (да речем) 5000$ за инструмента, който искам да си направя, последното нещо, което би ми хрумнало, е да се обаждам на майстора и да се пазаря, просто не мога. Това, което ще направя, е да си подвия опашката и да си купя някой сериен инструмент. Предполагам нещата не стоят така само с мене...
Coprophagus
Не знам при вас как стоят нещата, но си мисля, че поръчков инструмент е нормално да си вземеш след като си се сдобил с 1-2 китари вискок клас.
Цените на китарите и басовете виск клас не са хич малки (за пример моя Уаруик е от наи-евтините инструменти които предлага фирмата и пак е близо 3000 лв) така, че за един къстъм инструмент 3000-4000 долара са си приемлива цена да не кажа и ниска.

По темата за цени не знам, но ще е добре да има тема с информация за лютиерите-телефони, сайтове, пощи,снимки и всякакво инфо. Поне според мен една такава тема ще е полезна и за тях (реклама) и за нас.
abductor
Абсолютно си прав за всичко, което казваш. Проблемът обаче е, че малко хора на практика имат възможност просто така да си извадят от джоба 3000-4000$, а пък опцията "ами тогава да не си правят китари" едва ли е изгодна за лютиерите wink.gif .
PlamenM
Както често се случва с добрите предложения, оцапахме я.
Както и да е.
Относно цените на сайтовете ( понеже аз предложих, чувствам се задължен и да добавя):
а) Дали ще сложат цени или не си е лично решение на всеки лютиер.
б) Дали една лютиерска китара ще струва 5 или 5000 лева е въпрос единствено на търсене и предлагане. Ако продукцията е толкова добра ( някои са, някои не са) то аз лично ще се възрадвам ако тези хора могат да получат заслуженото възнаграждение - халал да им е.И повече такива да има.
Всъщност естествената сила на пазара прави така , че някой лютиери работят изключително за чужбина - и това е чудесно , мисля аз.

П.С

Имам намерение и ще си поръчам китара при Галин Пенев.
Ивелин
Цитат(synchu @ Mar 12 2010, 03:14 PM) *
Нормалната държава я правят хората в държавата...

...а не музикантите в нея! hysterical.gif
Hillbilly
^Ако си нормален в ненормално общество,как изглеждаш на останалите? hysterical.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.