morticia
Feb 7 2007, 04:38 PM
Скоро водих доста задълбочен спор със сестра ми, дали хората, които се занимават с музика, но не са известни на обществото, са музиканти? Един вид, трябва ли да си известен, за да разбираш от музика? Може да ви прозвучи тъпо, но аз искам да знам и ваш'то мнение ... Аз лично съм твърдо 'за', че СА музиканти, не защото аз се занимавам с музика, ми защтото човек, който се занимава с музика и разбира от това което прай, спокойно може да се нарече музикант ... искам да чуя и вас
TONY
Feb 7 2007, 05:00 PM
всичко това са музиканти-
световно известни
световно неизвестни
национално известни и неизвестни
студийни
професионални
концертиращи
домашни
хоби
аматьори
любители
класически, рок , джаз и тн
кръчмарски
просто защото след горното определение слагаш съществителното музикант
и получаваш нещо което реално го има
kitaratapesho
Feb 7 2007, 05:26 PM
аз имам един контравъпрос към автора на темата - как става това доказване пред обществото, защото не ми е ясно какво значи точно това...в смисъл- по брой концерти или албуми ли се преценява кой се е доказал и кой - не? или по брой статии цитиращи името на музиканта и интервюта с него или какво ?
щото ако е по брой концерти годишно например пичовете дето свирят в Кореа по 1 година всяка вечер са най-големите музиканти... ако е по това кой го дават по МТВ - Бритни Спиърс е най-големия музикант... ако е по брой издадени албуми - Хулио Иглесиас има над 100 май....
spotlight_kid
Feb 7 2007, 05:52 PM
"... people mix-up popularity with success -
to be succesfull you have to be a good musician,
to be popular you have to just be fashionable"
Ritchie Blackmore
Един много добър музикант, който посещава този форум е сложил туй в подписа си...мисля че отговаря най-точно на темата.
darmonko
Feb 7 2007, 06:04 PM
Ами според мен не е задължително да си известен за да си музикант. Въобще въпросът не е много смислен... музикантите са хора, които правят музика или изпълняват музика или и двете заедно. Ако следим логиката че само известните са музиканти е все едно да кажем че само който е играл на световно първенство е футболист или само който е печелил Нобелова награда е учен...тъпо е. Много малка част от хората, които се занимават с музика на високо ниво имат шанса да бъдат известни за някакъв период от време и само единици с атези, които биват запомнени завинаги. Това не означава че другите имат по-малко качества или са по-неспособни.
Overkill
Feb 7 2007, 07:03 PM
Разбира се, че са музиканти.
Но има различни музиканти както каза Тони.
А ти какъв музикант си?
morticia
Feb 7 2007, 07:53 PM
говорите ми се едно съм казала 4е вси4ки неизвестни не са музиканти ... изобщо нямах това превид ... за бритни ще си замълча ... да оточня и другите вапроси - аз свиря на пиано от 7 години, уча теория на музиката и солфеж, също и пея ... такъв музикант съм аз ...исках да разбера какво мислите за да мога да се подкрепя със смислени аргументи в спора ...
morticia
Feb 7 2007, 07:56 PM
а за 'пред обществото' имах предвид хората, които са устанали в историята със своите музикални постижения
jFog
Feb 7 2007, 11:05 PM
Всички са(сме ) музиканти
Разликата идва после, някои се изписват с ''Про'' Отпред.
по горе се бъзикат щото токоз сме я дъфкали таз тема че не е истина.
Elly
Feb 7 2007, 11:33 PM
Да бе, верно, що така с лошо?
Според мен въпросът не е чак толкова неясен... Може да не е кой знае колко важен и сериозен и смислен за повечето от вас, понеже като си в нещата не се замисляш за тях как изглеждат отстрани... но за мен става ясно какво точно вълнува "малката главица" на колежката... Пък и все пак не пита човек, който си няма понятие от музика... Morticia си има!
А тва, че е дъвкано, дъвкано е

Та с кво й помогнахте, заяждайки се? - говоря за някои отговори, не за всичките.
(освен по въпроса за граматиката

)
sa6tiat
Feb 8 2007, 12:06 AM
Да.
Макар че има и такива, които попадат в група "Не".
Како, дай да свирим, аз вече съм навит като циганин пред сергия, да жуля навсякъде квото мога за колкото, и за нищо, и за кеф, и за твоите кафеви очи, и за съседката, и за малката скумрийка Сийка; и тресня, и реге, и меге, и поп, и рок, и грайнд, и диско, и сиско, и стари градски, и нови селски, и ако ще, на устна хармоника от определен орган на бяла мечка, номерът е да има хармония, дисхармония, да текат токове, акустики.
Докато има водещи като Дългуч, режисери като тоя на Ах тоз жаз, политици като почти 240 бройки, тренери като Чекията, владики като Вселенион, ТВ звезди като Бюреков, този въпрос не е актуален. Нито требе да те тревожи нещо.
Не се фърлайте на момата; всеки иска да знае, кво й се сурнахте.
ти хвърли едно око на културата ти
културата СИ.
метайте комбали и двамата
Edko
Feb 8 2007, 08:35 AM
Аз мисля, че това е важен въпрос и ще се опитам да отговоря. Първо искам напълно да се съглася с TONY, всички тези които той е изредил са музиканти. Професионалните музиканти си вадят хляба и издържат семействата си с музика.
Това не ги прави по-добри музиканти!
Известните музиканти са такива благодарение на времето и настроенията на хората.
Музиката е подвластна на бизнеса, наречен шоу и за да може да се продава, хората управляващи бизнеса правят едно или друго лице известно.
Това не го прави по-добър музикант!
Така е с всяка една професия. Просто е важно времето в което живеем.
Сега хората избират моделите си за подръжание сред лицата от шоу-бизнеса, но само преди 90 години в Русия модел на подражание са били обикновените работници. Пропагандата е правила някои от тях известни (например стругаря Стаханов, за който се твърди, че преизпълнил нормата си 14 пъти). Ок, обаче имало и много други стругари. Пренесени във времето думите на сестра ти биха прозвучали така: В СССР през 20-те години на миналия век е имало само един стругар.
През друго време, модел на подражание са били войниците. Ако 5-10 те от тях са били известни, то можем ли да твърдим, че е нямало други войници. Така бих се аргументирал аз.
Колеги, такъв тип въпроси са важни за младите хора. Ако вие преди години сте си отговорили и сте наясно по въпроса, това не означава, че сега трябва да класифицирате подобни питания като глупост. На всичкото отгоре момичето заслужава аплодисменти, че пита и дискутира точно това. Вие самите видяхте преди няколко дни по БНТ една сурия малоумници, които ако си бяха задали този въпрос навремето, нямаше да изглеждат толкова жалки, а и вие нямаше да изпишете 10 страници по темата Евровизия.
IgniteAll
Feb 8 2007, 11:29 AM
Темата има смисъл, поне според мен. Моля, запазете добрия тон! За последно я разчиствам от офф!
ronia
Feb 8 2007, 05:30 PM
morticia, Сестра ти явно не знае, че в дадена област има шанс да се докаже и наложи истински само човек, който е работил в нея достатъчно дълго, всеотдайно и чистосърдечно - ей така, щото го е кефило, дори в пълна неизвестност.
BlackCorsair
Feb 8 2007, 05:39 PM
Дефиниция за "ОБЩЕСТВО"???
Според "Обществото" на "естрададжийте" - "Чалгаджийте" не са Музиканти?
Според Мен и "Метъл Обществото", около мен - и двете по горни общества са Ла**а

..иначе всеки има Право на Самоопределяне...
Кой - както иска да си се изживява !
ililst
Feb 8 2007, 07:30 PM
Еми то отговора е повече от логичен,поне за мен.Какъв е корена на думата музикант-ми май музика.
Е тогава кво има да го мислим-човек,който се занимава с музика е МУЗИКАНТ.
Добър,лош, известен или не-МУЗИКАНТ.
Дали свири за кеф или за пари, или пък и за двете-МУЗИКАНТ.
NitroBGA
Feb 8 2007, 11:45 PM
^ По твоята логика DJ-те са музиканти, също и тонрежисьорите и всякакви други лица, които се занимават с музика, но не участват пряко в създаването и. Но това не значи, че грешиш, просто пояснявам...
Въпросът, за мен, е лишен от всякакъв смисъл. Само известните музиканти ли са такива...
Само сиренето ли е храна...
аргументи всякакви, колкото искаш....а яйцето и кокошката ? Може би яйцата се размножават като излюпват кокошки... знам ли
Old_Shetarhand
Feb 9 2007, 12:00 AM
Ооо аз смятам че то музикантството е по скоро психическо отколкото физическо......щото то може и да имаш 5 албума и да си свирил пред стотици хиляди хора но да не си и капка музикант......пример са голяма част от Пайнерките...(има и таки'а дето са изключение.....но се пак) От друга страна може да не си свирил от 5-10 години и да си по голям музикант от тези които свирят по често!Оти то е нещо което ти идва от вътре.....нещо което се Осеща(знам че се пише с У но тока по ме кефи)и но не може да бъде Обеснено.......
Притежанието на албум или концерти зад гърба ти не те правят музикант както и книжката не те прави шофьор.......и притежанието на 150 книги ф дома ти не те прави интелегентен
Нека силата е с вас
ililst
Feb 9 2007, 01:40 PM
Цитат(NitroBGA @ Feb 8 2007, 11:45 PM)

^ По твоята логика DJ-те са музиканти, също и тонрежисьорите и всякакви други лица, които се занимават с музика, но не участват пряко в създаването и. Но това не значи, че грешиш, просто пояснявам...
Въпросът, за мен, е лишен от всякакъв смисъл. Само известните музиканти ли са такива...
Само сиренето ли е храна...
аргументи всякакви, колкото искаш....а яйцето и кокошката ? Може би яйцата се размножават като излюпват кокошки... знам ли
Само да уточня ,че под "хора ,които се занимават с музика" намям предвид такива притежаващи колекция от музикални творби и наслаждаващи им се слушаики ги у дома или кадето и да е другаде
За мое съжаление хората доста ограничават значението на думата музикант.Повечето смятат ,че това са само хората,които свирят на даден музикален инструмент или пък пеят.
За мен тази дума има далеч по-широк смисъл.
Така че си прав -аз наистина смятам DJ-те за музиканти- ми хората определено си творят,само дето използват модерни технологии за създаване на музика.
За мен по-скоро не е музикант човек наречен "певец"-на който му се изсипва на готово мелодия и текст и той само си отваря устата ,при това некадърно.
Е интересно те тва музикант ли е?щото тогава всички сме -та нали всеки може да произвежда звуци с уста.
Абе сложно е.
yotzzo
Feb 9 2007, 01:50 PM
Музикант е диагноза. Не можеш без да свириш и т.н.Разболяваш се без музика,без свирене пред публика.Добър или лош-отделен въпрос.Там нещата са относителни.
Останалите хора занимаващи се с музика по задължение или между другото ,и не се разболяват когато не свирят- обокновено не са музиканти,а бъзиканти,както казва Жоро Йогата-виден столичен бъзикант!

)))))
imperor
Feb 9 2007, 10:06 PM
Според мен, всеки човек, овладял даден музикален инструмент до някакво ниво, непостижимо за повечето хора, може да нарече себе си музикант. Стругаря е стругар, защото МОЖЕ да работи на струг и следователно е РАБОТНИК, защото РАБОТИ на този струг. Свирещия на акордеон, да речем, е АКОРДЕОНИСТ, и тъй като акордеона е музикален инструмент, то този човек е МУЗИКАНТ, защото на акордеон се свири (така е прието да се казва), а не се работи. Закона за причинно следствените връзки, единия от законите на диалектиката.
А ако твоята кака много се запържва и вироглавства - прати я да спори с мене, за да и стопя лагерите за 5 минути и за още две да я докарам до истерия.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.