Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Защо не давам мнения в "авторска музика"?
Българският форум за музиканти > Свободно време > Говорилня
Страници: 1, 2
...taka li e? - a taka.
Реших да направя тази анкета поради следните причини:

1. Докато бях нов във форума си позволих да кажа какво смятам за една композиция, на наш съфорумец, след което половината форум яко ми се накара и се започна "къв си ти, бе... а кво можеш..., ти знаеш ли кой е той (съм аз) и т.н." - останах ужасен;

2. Когато пуснах свои композиции хората, които имаха какво да кажат (различно от "браво", например "а бе това не става - прави се еди-как си") ми го казаха на ЛС - не виня никой, но не би трябвало да е нужно!

3. Горните две причини превръщат форума в нещо като "ако ще казваш нещо, то ТРЯБВА да е или добро, или нищо" - ЗАЩО, по дяволите - да не е умрял някой!?

4. Редовно темите са полупразни откъм мнения, въпреки не-малкото преглеждания!?

5. Станахме свидетели тези дни как тема в авторска музика, в която се коментира не-съфорумка (ама знае ли човек), преля - не, че нещо лошо, ама другите защо не преливат - все пак, музиката в повечето от тях е доста по-добра, поне според мен?!

6. Започвам да се обнадеждавам, тъй като най-накрай заваляха и не-добри критики на едно място, където групата още не се е нацупила.

edit:
Аз лично пиша само, ако съм сигурен, че автора е достоен за това, което ще напиша, например!
RockoBG
БХ

стара армейска максима
kitaratapesho
аз за тези вече 2 години и нещо съществуване на форума само няколко пъти съм давал мнение в раздел Авторска Музика. проблема е, че типично българска черта( в това число включвам и себе си, разбира се) е да не можем да приемаме спокойно критиката, дори когато е основателна. а аз съм перфекционист - спрямо себе си, и спрямо другите. и затова постоянно намирам хиляди кусури в това, което правя и в това , което другите правят. а всяко негативно мнение в този раздел е една бомба със закъснител. неведнъж сме били свидетели на апокалиптични спорове, тръгнали от едното "пич настрой си китарата" или "много е неритмично". веднага следват култовите реплики "къв си ти бе" и отговора - "абе знаеш аз кой съм бе" и т.н. smile.gif
радвам се, че има много хора, които творят авторска музика в България и пожелавам успех на всички !

поздрави

Петър
CorvusCorax
Понякога не се чувствам достоен оценител на неща, правени от хора, доста пъти повече музиканти от мен. Така че пиша само когато няке парче адски много ми е харесало.
Hillbilly
Изпуснал си вариант "пЦуем наред,я съм най-великио" :green: ,май вярно няма такъв..
Dogy9006
Повечето мнения които бих пуснал са от типа БРАВО от което няма смисъл особенно като преди мен има още 10 подобни поста
Трябва да има остри критики за да може човек да стигне до съвършенство иначе ще си тъпчем на едно място
абе аз хубаво коментирам ама трябва и аз да запиша нещо
jokeman
E не знам, аз рядко коментирам, защото много от нещата, които са тук не са от моя стил и откровено казано не знам как да помогна с критиката си. Но съм забелязал тенденцията, че като пусна моя песен и получавам в най - добрия случай 2 коментара.
бутео
Възприемането на музиката и говоренето за нея са две различни плоскости и да изразиш с думи впечатлението си е винаги малко изстрел встрани от десятката. А не съм компетентен да анализирам технически записите. Май най-естествената реакция на музиката тук всъщност е с емотикони :think:
vhcs
аз пиша похвали и критика само към изпълнител(и) които свирят hard&heavy - за други стилове не съм "дорасъл" - просто не виждам смисъл да от моето мнение примерно за реге, джас или други насоки които не ме вълнуват много.

туй то

Поздрави
Алекс

п.с. абе що няма нито една чалга в раздела за авторски изпълнители?
AXE
Пиша коментари само на това, което ми е харесало и смятам, че мога да помогна с някой съвет да стане още по-добро. Рядко пиша поощрителен коментар без забележки. Негативни досега май не съм давал (поради горепосочените причини), а би трябвало. В крайна сметка конструктивната критика е много по-ценна от "Браво!!! Само така guitar2.gif guitar2.gif ", казано щото автора ти е симпатичен nono.gif
А относно "къв си ти бе" синдрома smile.gif В музикално отношение всички сме на различни нива, но като слушатели сме равни wink.gif Просто тук слушателите могат по-точно да определят кое им харесва и кое - не.

Айде :violin:
ultramega
здравейте! :hello:

Моето мнение е че критиката към определено произведение може да бъде градивна в много случаи и да помогне за развитието на автора на това произведение, но в някои случаи (особено ако критиките са много остри) има вероятност същия автор да се демотивира и тотално да се разочарова от самия себе си като творец(това определено може да се случи с начинаещи или не чак толкова начинаещи ентусиясти - непрофесионалисти , а защо не и на професионалисти).
всеки един има право да даде мнението си за определено авторско парче и например някои може да се изкаже крайно негативно за него и за похватите на автора , но на човека, ентусиазиран и щастлив със своето скромно парче(колкото и недостатъци да си има то ) най малко му трябва да чуе :" не става, много е зле, как изобщо ти хрумна да го постваш?" .
масово се изказват възхвали и почитания към професионалните или непрофесионалните но доста напреднали музиканти във форума и тяхната музика, което е нормално , но смятам че те не се нуждаят чак толкова от тях , колкото тези които правят опити и все още откриват музиката и трябва да се поущряват smile.gif
та аз смятам че критика трябва да има, но в умерени количества и да не се стига до крайни изказвания и дори злоба biggrin.gif
cecomeco
Цитат(...taka li e? - a taka. @ Jan 4 2007, 06:30 PM)
Реших да направя тази анкета поради следните причини:

1. Докато бях нов във форума си позволих да кажа какво смятам за една композиция, на наш съфорумец, след което половината форум яко ми се накара и се започна "къв си ти, бе... а кво можеш..., ти знаеш ли кой е той (съм аз) и т.н." - останах ужасен;

2. Когато пуснах свои композиции хората, които имаха какво да кажат (различно от "браво", например "а бе това не става - прави се еди-как си") ми го казаха на ЛС - не вин.........

Свилене бате супер зъл си! Кефиш notworthy.gif !
Telerig
Аз не разглеждам в кой раздел е темата...ако имам какво да кажа и то да е нещо полезно - пиша...когато не пиша значи това или вече е казано което ще кажа или темата не ме е привлякла като съдържание. :think:
jFog
/друго-пиша ако има кво да напиша smile.gif
било то и куфееща емотиконка.
До преди известно време слушах 100% от музиката която се поства в раздела,вече е непосилно за малката ми глава и големите трицепси...
но определено е повече от жалко невероятни парчета да блокват на 5-то мнение,за два дена да отидат на 3-та страница и да събират прах.

затова би било прекрасно да си има място из форума(вероятно на сайта) където песните с голям рейтинг да са в листи които да могат да бъдат чути от всеки който запръв път влиза в братството...ама пък тогава няма да се гласува..

друга невероятна психария,за която нямам ни най малкото обяснение е ,че някък не е нормално да пишеш в тема от 2-ра страница на зад...подяволите невероятни произведения почиват назад из листата...

сещам се набързо за Детския парчок на Дилян_101,Бандата на пецко..Тримата от запаса....и съм сигурен че 90% от форума никога няма и да ги чуе може би.....

Ше взема да се захвана с рефреши из разказите за криптата smile.gif

Сори че ви накарах толкоз да четете wink.gif
edgecrusher
jFog eusa_clap.gif
Брилянтен както винаги!
Нямам какво повече да добавя notworthy.gif
Fenix
Гласувах за "пиша само ако кажа браво", защото най-много се приближава до това което се случва и до това което правя, макар и мнението ми да е далечко от това. Ако разгледате мойте постове тука, ще откриете, че повечето са такива, тъй че би било глупаво да си дам гласа за друго.

В много от случайте, въобще не се чувствам готов да давам акъл на някои от хората, които са класи над мене, като отдавам това на "въпрос на вкус". Ако звука им не ми допада, по-скоро ще го премълча, защото си мисля, че те го искат да е такъв, просто защото знам, че те могат да го направят такъв, какъвто го искат за разлика от мене.

Изключително лоши и ужасни песни не съм чувал тук, (освен мои) но и не съм тооолкова редовен.

Има един момент според мен, в които, когато нещо е прекалено ужасно толкова много можеш да на****ш човека, че няма смисъл от това и освен това има един период, в които ти самият не трябва да пускаш песни, защото е безсмислено. Аз в началото бях ентусиаст и пусках тук таме нещо дето току що съм научил. Като ги чух след около година, две... еми...

И последно: разликата между критиката и конструктивната критика е мнооого голяма, но границата е адски тънка. Ако ще "праиш кусур" laugh.gif , е по-добре да знаеш как може да се оправи. В смисъл, не виждам смисъл от критика, която не казва нищо. Примерно "баса звучи гадно". Емиии това ако може да помогне за нещо е да сдуха някой, но не виждам как ще му помогне да го накара да звучи по-добре. Най-много да звучи различно следващия път, но това в никакъв случай не означава по-добре :green: .
И все пак това последното, не във всички случай де smile.gif
metalmaniak
Когато някое парче породи в мен мнение, никога не съм се стискал. Но, съгласете се, няма смисъл от постове от рода на "нищо особено", "бива" или "става.
kolio_k
Когато слушам чужда музика,се опитвам да открия нещо хубаво в нея и съответно да го коментирам.При това се старая да се съобразявам със стиловите изисквания,финансовите възможности(в смисъл обурудване) и предполагаемото(от мен) ниво на коментираната личност.Затова и повечето ми коментари са позитивни.

Пък и мисля,че една похвала почти винаги върши повече работа от критиката.В края на краищата всеки сам най-добре си знае кусурите

Само ако някой ме пита нещо лично се старая да бъда максимално точен
edgecrusher
Цитат(kolio_k @ Jan 4 2007, 10:41 PM)
.....В края на краищата всеки сам най-добре си знае кусурите...

Точно това и аз мислех да напиша!
В повечето сличаи се въздържам от мнения за музика, която не разбирам или не съм достатъчно компетентен. Най-малкото не бих искал да съм в ролята на лош съветник на някой,който наистина цени мнението на хората от този форум.
От друга страна имам няколко ( макар и малко) лубими изпълнители тук,за който не бих се въздържал да изкажа мнение. А мнението ми в тези случаи е положително по разбираеми причини. Не защото са ми приятели или нещо, а защото тези хора вече са успяли да спечелят уважението ми. Никога няма да кажа лоша дума за jFog например,защото е гений за мен, но преди малко го критикувах за лошите му дръмс аранжименти в личен разговор. И то само защото искам да чуя творбите му в по-добро изпълнение. Всеки има нужда от от положителни и отрицателни коментари, стига да в рамките на добрия тон. В това отнощение аз мога да се похваля ,че съм късметлия с хората коментиращи мен.
Termy
Рядко влизам тук, защото много рядко ми се случва да чуя нещо, което да ми хареса (това по принцип - не само тук). Каквото и да е мнението ми за нещо, трудно мога да изкоментирам освен с "бахти тъпотията" или "това е яко". И в двата случая, мисля, мнението няма смисъл да се пуска.
Edko
Не пиша, защото мисля че нямам такава роля. Мисля и съм твърдо убеден, че не е редно музиканти да оценяват музиканти. Писал съм за това и в една друга тема. Имам впредвид следното:

1. Музика изпипана, изпълнена и записана перфектно с техника за 1 млн евро, която обаче не ме трогва по никакъв начин. Какво мога да кажа на автора? Човече имаш страхотна апаратура и техника, свирил си 100 години и имаш най-великата техника, владееш звукозаписа перфектно, обаче нямаш никаква идея и живееш напразно...това ли да напиша? Не става.
Това е някакво мое мнение, защото мен например ме вълнуват едни неща, а много хора ги вълнуват други. Мнението ми не е меродавно.
Примери:
Веселин Маринов ми в смешен и се забавлявам, като го гледам по тв със спрян звук, и се смея на движенията му. Този певец обаче трогва до сълзи много хора и залите в които пее са пълни.

Има невероятно добри китаристи. Свирил съм с някои от тях. За някои спокойно мога да кажа, че надминават известните Малмстийн, Макълпин, Сатриани....
Да обаче аз имам по пет албума на всеки един от тях и не бих си купил още един подобен на когото и да било. Какво да кажа на този човек.... как бих могъл да го оценя? Имам си мнение но оценката ми просто е негодна в случая.

Аз съм дълбоко вярващ християнин, как бих могъл да оценя музиканти, които проповядват сатанизъм, па макар и да свирят модерна музика. Каквото и да направи една такава група, за мен е загуба на време и душа. Но има хора, вярващи в това, които извършват ритуални самоубийства обладани от такава музика. Има значи хора, които се трогват от това, аз какво да се меся? Примери колкото искаш по първа точка.

2. Много идейна музика, къде изсвирена "зле", къде записана "зле" и какво...?
Да се изтъпаня и да кажа на твореца, че харесвам дълбок соло барабан и да му кажа, че така ще е по-добре? Или да кажа на китариста, че китарата му е много резачка, или на басиста че на този с-п, не му е тук мястото? Или пък че микса му на две места е минал +4дб. Ами че той може тези неща да ги е правил нарочно така, защото на него така му звучи добре.

И да заключа, че оценката на съседката, леля ми, братовчедка ми, майката на колегата ми, тъст ми, жена ми, сина ми...и т.н. още 100 човека немузиканти е много важна за мен. Това са хора в различни възрастови групи и слушат нещата на сто различни касетофони, колони, ДВД-та, уокмени...., което според мен е по-добро от моите монитори и стаичката ми направена уж по правилата.
Hillbilly
Според мен въобще не трябва да се пестят критики,особено за начинаещи.Повечето се мислят за велики ,след като са извадили половин соло на някой от Големите biggrin.gif .
Това го казвам на базата на личен опит.Преди много време,когато си купувах може би първата по-свястна китара с "продавача" беше един подпийнал негов приятел,който се заяде с мен-'ти кво свириш'-"ми рок'н'рол..импровизации"-
Ми изсвири нещо-хвана другата китара и засвири някви джаз хармонии на които блокирах отсекъде :green:
Да де,ама това не ме отказа,а ми беше урок колко съм Лев и Тъп и засвирих..
Жестоката критика (и подигравка донякъде) може да амбицира един музикант-требе спортна злоба smile.gif ,или да го откаже докато е време.. biggrin.gif
Telerig
Лично аз когато "споделям" музиката си все едно откривам душата си пред вас...повечето от нещата които слагам тук - едва ли ще звучат другаде и всяко едно мнение дори и най критичното или оплюващото ме ( когато е смислено) има значение за мен.
BlackCorsair
...аз, пък, само минавам покрай тази тема...
...в "Авторска Музика" има кво да се чуе...
...а тази тема не ме кефи и си заминавам wink.gif
kitaratapesho
Цитат(Hillbilly @ Jan 5 2007, 02:24 AM)
Жестоката критика (и подигравка донякъде) може да амбицира един музикант-требе спортна злоба smile.gif ,или да го откаже докато е време.. biggrin.gif

ей това нещо го няма в БГ, защото е малка държава, и всички се познаваме. а точно заради това нещо навсякъде по света музиката върви на бесни обороти. по света (но не и у нас) са безкомпромисно директни в критиката си, дори предпочитат нарочно да преувеличават лошото, за да те здухат. не говоря за професионалната критика (като вестникарската), а за колегиалната. и какво се получава - свирил си супер, обаче 5 твои колеги казват, че си яко назад и имаш още много хляб да ядеш. и се прибираш вкъщи и :guitar: яко, за да може другата седмица да си по-добър от тази guitar2.gif абе може и да и греша - казва ли ти някой, смееш ли да питаш - може да те набият biggrin.gif

поздрави

Петър
ronia
Коментирам рядко, защото само парчетата с вокали и текст мога да ги възприемам достатъчно добре, че да изтъквам техни силни и слаби страни с оглед авторът да има някаква полза.
yotzzo
не успявам да чуя много неща по технически причини.
Грация
Цитат(CorvusCorax @ Jan 4 2007, 07:05 PM) *
Понякога не се чувствам достоен оценител на неща, правени от хора, доста пъти повече музиканти от мен. Така че пиша само когато няке парче адски много ми е харесало.

Споделям! Постъпвам по същия начин почти. Само дето аз се имам по-скоро за изпълнител (все още), отколкото вообе за музикант. blush.gif ph34r.gif
...taka li e? - a taka.
Днес прочетох следното - потребителят АААА коментира мнението на ББББ, за произведение на ВВВВ:

Цитат(АААА)
... нямаше да се включвам ама .... цитат - ''...Много ме изкефи,звучи почти зряло....'' ББББ , би ли ми обяснил какво точно имаш предвид с думичката ''ПОЧТИ '' .... естествено предполагам , че на базата на солидното си образование по елитни колежи за джаз , съчетано с солиден сценичен опит получен от свирене по реномирани джаз фестивали във формации на светила на джаза , ти имаш основание да правиш квалификации от типа ''ПОЧТИ ЗРЯЛО'' за неща пускани от музикант като ВВВВ ........ трудно ми е да пиша без да псувам на всяка втора дума ....... както и да е .....едно единствено нещо бих те помолил - ако за в бъдеще имаш още ''ПОЧТИ ЗРЕЛИ'' мнения би ли ми ги спестил , защото ми е писнало от ''корифеи'' на джаза ...... АААА - неразбираш от джаз , но умираш от кеф да се заяжда с разбирачи yahoo.gif

Забележка:
АААА, ББББ, ВВВВ - имената са сменени от мен, за да не се разводняваме.

Имам да кажа нещо:

Първо, предполагам, че

"...... АААА - неразбираш от джаз , но умираш от кеф да се заяжда с разбирачи yahoo.gif",
трябва да се чете

"...... АААА, неразбиращ от джаз , но умиращ от кеф да се заяжда с разбирачи yahoo.gif"

- може би има грешка и аз я поправям, може би няма и се извинявам, но мисля, че е нужно да се знае какво е искал да каже авторът и предполагам е това, което написах като поправено?

Та, както и да е - защо не давам мнения в "Авторска музика"?
Гледам, доста от отговорите са от типа "Не съм достоен, за да говоря", а днес вече и видях "НЕ СИ ДОСТОЕН, ДА ДАВАШ МНЕНИЕ!"! Това определено ме развълнува.

Музиката се прави за слушатели и по-рядко за музиканти - не можете ли да се изживеете като слушател и да кажете "Ок, става - не става, гадно е, плоско е, страхотно е", без да има значение дали някога ще сте в състояние да изсвирите подобно нещо или пък човекът за чието произведение давате мнението си, ще е в състояние да се доближи до вашето ниво?!

Това е, тук е мястото където трябва да се изкаже свободно мнение - разберете го, после ще е късно!
И се отворете за него!

П.П.:
А дори музиката да е от музиканти, за музиканти, пак си го кажете, в най-лошия случай, просто ще се изложите, но си го кажете.
Аз не мога да изсвиря много от нещата, които не харесвам, но не се и опитвам. Не мога и да изсвиря и доста от нещата, които харесвам, но се опитвам. Говоря и за двете без задръжки, а вие?

Целувки!
zanev 70
... ..taka li e? - a taka. , не искам да влизам в полемика щото няма и смисъл - с повечето неща съм съгласен , а с тези които не съм ги приемам , затова ще си позволя само няколко изречения ... та значи - репликата ми беше в голяма степен емоционална реакция на прочетеното в темата на Кольо , рядко си позволявам такива - всъщност особено към конкректна личност от форума - никога до сега .. за да бъда кратък - не се познавам с този чието име не се споменава , но ми е направило впечатление в редица теми в които е пускал постове , склонност към не винаги добронамерена ирония , забележки в стил - потупване по рамото от голям и разбираш батко и неща от този род ... всичко това по принцип отминавам знаейки че няма смисъл да влизъм в спорове и т.н. защото всеки сам си преценява как и какво пише по темите , още повече мразя да давам наклон на почерка на някой , който дори и не познавам .... ОБАЧЕ , както веднъж на сто години и празна пушка гърми , понякога се случва и на мен да не ми издържат нервите , още повече когато става въпрос за Кольо - човек който познавам и съм смея да твърдя , достатъчно наясно с достойнствата му като музикант , не че той има нужда от адвокати - това което прави е достатъчно красноречиво само по себе си , но както казах и по горе това беше емоционална реакция , защото не бих се подразнил ако някой каже че дадено парче не му харесва , че не е фен на тая музика защото я намира за скучна и тъпа или нещо от този род , но ''приятелско'' потупване , в стил '' браво мойто момче , добре е ама чакай сега батко да ти каже къде куцат нещата '' винаги ми е било противно , а като вземем предвид кой на кого какво се опитва да каже , нещата за мен станаха нетърпими ..... с други думи , след като всеки има пълното право да поства каквото си иска , то е логично и да очаква и реакции от страна на четящите , свободата на изказ е многопосочна , за добро или за лошо .... и за финал - последното нещо което е важно за мен е дали този или онзи може да свири или не , всеки може да дава мнения за всекиго , естествено че не е лошо преди това да имаш изградена някаква ценостна система , защото тогава няма да е нужно да ти се обяснява, че е меко казано неадекватно да квалифицираш музиканти от ранга на Кольо с думи '' почти зряло '' , но явно последните 15 години дават отражение и идеята че е голям кеф да кажеш на който си искаш , каквото си искаш , без оглед на това кой си ти и какво си направил е станала верую на много хора ..... както и да е , съжалявам ако съм досадил на някой , но се случва . Цеко metal.gif
rocker_vn
абе аз изказвам мнение ама не разбирам много много и гледам да са ми по силите и възможностите...не помня да съм давал налкон на "почерка" на някой над моето ниво.то това за нивото обаче пък е малко неясно защото има хора дето свирят много добре и не им е присърце да миксират и мастерират...
повтарям пак че си оплетах мислите - опитвал съм се да дам съвет на някой който преценя че мога да му дам...
kolio_k
Цитат(zanev 70 @ Sep 9 2007, 09:19 PM) *
... ..taka li e? - a taka. , не искам да влизам в полемика щото няма и смисъл - с повечето неща съм съгласен , а с тези които не съм ги приемам , затова ще си позволя само няколко изречения ... та значи - репликата ми беше в голяма степен емоционална реакция на прочетеното в темата на Кольо , рядко си позволявам такива - всъщност особено към конкректна личност от форума - никога до сега .. за да бъда кратък - не се познавам с този чието име не се споменава , но ми е направило впечатление в редица теми в които е пускал постове , склонност към не винаги добронамерена ирония , забележки в стил - потупване по рамото от голям и разбираш батко и неща от този род ... всичко това по принцип отминавам знаейки че няма смисъл да влизъм в спорове и т.н. защото всеки сам си преценява как и какво пише по темите , още повече мразя да давам наклон на почерка на някой , който дори и не познавам .... ОБАЧЕ , както веднъж на сто години и празна пушка гърми , понякога се случва и на мен да не ми издържат нервите , още повече когато става въпрос за Кольо - човек който познавам и съм смея да твърдя , достатъчно наясно с достойнствата му като музикант , не че той има нужда от адвокати - това което прави е достатъчно красноречиво само по себе си , но както казах и по горе това беше емоционална реакция , защото не бих се подразнил ако някой каже че дадено парче не му харесва , че не е фен на тая музика защото я намира за скучна и тъпа или нещо от този род , но ''приятелско'' потупване , в стил '' браво мойто момче , добре е ама чакай сега батко да ти каже къде куцат нещата '' винаги ми е било противно , а като вземем предвид кой на кого какво се опитва да каже , нещата за мен станаха нетърпими ..... с други думи , след като всеки има пълното право да поства каквото си иска , то е логично и да очаква и реакции от страна на четящите , свободата на изказ е многопосочна , за добро или за лошо .... и за финал - последното нещо което е важно за мен е дали този или онзи може да свири или не , всеки може да дава мнения за всекиго , естествено че не е лошо преди това да имаш изградена някаква ценостна система , защото тогава няма да е нужно да ти се обяснява, че е меко казано неадекватно да квалифицираш музиканти от ранга на Кольо с думи '' почти зряло '' , но явно последните 15 години дават отражение и идеята че е голям кеф да кажеш на който си искаш , каквото си искаш , без оглед на това кой си ти и какво си направил е станала верую на много хора ..... както и да е , съжалявам ако съм досадил на някой , но се случва . Цеко metal.gif

Друже,много ти благодаря за подкрепата и наистина ценя високото ти мнение за мен.Но наистина мисля,че Йоцо или ...Така ли,А така,могат да пишат каквото си искат.В края на краищата този форум е затова,всеки да може да си изказва свободно мнението.Нямам и нищо против ако някой си мисли,че музиката ми е незряла,в края на краищата аз се старая непрекъснато да се усъвършенствам.Не напразно ,винаги когато поствам нещо в авторска музика,пиша че всякакви коментари са добре дошли,били позитивни или негативни,а в този случай снизходителни.Аз се занимавам с музика сериозно от 28 години , мога доста добре да преценя,кога(и доколко) един коментар е обективен и не смятам да се обиждам.Ако преценя някой ден,че никой не харесва моите неща тук,просто ще престана да ги поствам.Засега още нямам такова чувство.

Само за едно не съм съгласен с Така ли е,А така,а именно това е форум за музиканти или поне така пише.Музиката която поствам тук е предназначена за колеги и специализирана публика/тоест за музиканти.Когато правя музика за средно статистически неподготвени(и обикновенно незаинтересовани) слушатели,аз разбира се съобразявам с тяхните очаквания и изисквания,но срещу това взимам пари и то не особено малко.Ако искам да се изживявам като слушател ходя на концерт и си плащам или слушам радио.В един музикален форум,за да бъде полезен същия,хората би следвало да си говорят за това ,кое им харесва,кое не,защо и как според тях може да стане по добре.Иначе форума се превръща в напълно безполезна говорилня.Бих се радвал ако някой,който не харесва нещо(или повече неща)в свиренето ми да и обяснява с няколко думи ,какво според него куца и евентуални препоръки по отстраняването на недостатъка,Тогава поста би биладекватен и вероятно полезен за мен

п.п.Моля модераторите,да изтрият или преместят поста ми,ако преценят,че не е адекватен за темата и съжалявам за евентуално причиненото излишно неудобство
TerminalFrost
Рядко давам мнения в "авторска музика", защото не се чувствам достатъчно компетентен, за да анализирам. Макар, че свиря, основното ми занимание е съвсем друго - уеб-програмист съм, а очевидно това е доста далеч от музиката. Пиша коментар само когато съм наистина впечатлен и когато съм убеден, че авторът на парчето е сигурен във възможностите си и не се притеснява да ги показва. По същата причина не пускам мои неща тук, дори и да ми се иска. Силата ми е в съвсем друга посока... за съжаление.
Demiurg
Аз пък не пиша на хората по темите, защото 99% от съвременната българска музика ми се струва пълна боза - плоска и скучна, наивна и предвидима. Познавам много добри музиканти (като инструменталисти), доста хора тук във форума са прекрасни инструменталисти (басисти, китаристи, барабанисти и певци), но като стигнат нещата до "песен" и издишат всичките... Нещо не се сещам за БГ песен която да ме е впечатлила до степен да си я слушам вкъщи, а това си е показател !!! Иначе има нелоши неща из форума (из радиата и из клубовете), но повечето ми влизат в графата "Не е зле" - "бива" - "симпатично парче" и пр... което май не е достатъчно.
Единствените дискове на БГ групи, които слушам с кеф, са на Булгара, Блуба Лу и Исихия! Всичко друго за мен е "нищо ново под слънцето".
Angermeans
Аз лично оставям коментари като нещо ми е привлякло вниманието - или авторския материал много да ми харесал, или принципно стила, в който е парчето, да е такъв, какъвто аз лично харесвам и оценявам. Примерно не пиша в темите с инструменталния рок / шред, защото този стил ми е леко омръзнал, пък и си мисля, че форума малко се е пренаситил с такива парчета за сметка на другите стилове.
За джаз също не пиша, защото определено не разбирам и съотвено не мога да свиря джаз, единствено мога да кажа дали нещо ми е харесало или не.

Ако мога да изкажа конструктивна критика - гледам да я поднеса по нормален и незаядлив начин и подчертавайки, че просто така съм ги видял нещата аз. За неща, които не ми харесват, не виждам никакъв смисъл да пиша коментари. Не мисля, че е моя работа да казвам на някой, че музиката му не става. Пък и ако сам не усещаш кога дадено нещо, дори много труд да си вложил в него, определено не е за пред хора - едва ли друг може да ти помогне.
synchu
^С последното ти изречение не съм съгласен. smile.gif
Но пък като цяло съм съгласен. На никой (като не изключвам и себе си) не му е приятно да го критикуват. От друга страна, аз много бих се радвал някой да ми каже какво му харесва съответно не харесва. Просто това си е важно мисля за всеки, който иска да се развива и да разбере какво мислят хората за това, което прави. Съответно всеки избира дали приема чуждото мнение или не. И в двете алтернативи не мисля, че би имало проблем за която и да е страните (поне аз не бих имал проблем). smile.gif
dedomito
Докато се бориме за едното "Браво" всичко е наред .Така или иначе около 80 процента от форума не се занимават професионално с музика и не си печелят хляба с това , така че "Браво" винаги върши работа и все пак да не забравяме , че колкото и непрофесионално е направено нещо на домашния комп или в мазето все пак са положени доста повече усилия от това да се шляеш или да гледаш в точка и да чакаш нещо да оправи живота ти .

thumbs_up.gif

Добре поднесената критика никога не е ненужна , но все пак трябва да се внимава , защото представете си казус . Пича Х за първи път е направил нещо от три акорда , записал го е , врътнал е едно солце и тн ,умира от кеф и изведнъж - " Абе , кофти е станало , абе микса тука нещо много компресия , абе то не е стерео и там трета струна нещо ти бъзди и тн .
Така може да се ошашави пича Х , да го досрамее да пуска повече неща , да се пропие и да свърши вместо като член на легендарна рок група , а като амбулантен търговец . хахаха , Така че умната ей !!!!
hysterical.gif
coh-da
Ние повечето сме "повредени", както казва нашия уникален съфорумник, бате ни Цеко (тоя с яките записи)!
Повредени, щото като чуем нещо и го разнищваме на съставните му звуци и съвсем сме изгубили първичното, началното, общото, лаическото
впечатление от дадено произведение на никому неизвестен форумен автор!

Така с годините си мислим, че хоп - не е ли джаз, мани го! Примерно казано де... не казвам, че джазмените са некви снобраски копеленца,
които не оценяват или не слушат и друга музика... Но, повечето начинаещи джазменчета са точно такива, че не можеш да им стигнеш
носа с лайняна пръчка (както казваше баба ми, Бог да я прости, за хората с високомерно държание)!

Та, какво правя аз... или поне се старая. Казвам това, което първо ми идва в съзнанието и съответно на езика!
Точно, кратко и ясно!

Нещо ме кефи!? Казвам кое, как и защо точно ме кефи...
Нещо ме дразни!? Казвам си го, точно и ясно...

Затова и не обичам хората с непокрито самочувствие за уникално мнение от сорта на:
"Тва е... братче супер си зле!?"

И един съвет от мен... пулсацията е най-важна... да дишат всички заедно е най-добре за една група или насложен запис... а това е и най-трудното!
А не дали ще има 100 ноти в секунда или че записа е правен в кенефа с фаянсова реверберация.

Както обичам да казвам: В студиото на ТОТО всичко звучи добре! Но може и да звучи добре, но да не звучи заедно и с тръпнеща пулсация!
RockoBG
Право, батенце. И на баба ти браво.
Напълно подкрепям.
Музика требе да се слуша като малко дете - с чисто съзнание.
На 10 път мо'е да поАНАЛизираш, ма от т'ва място не излиза много цветно.
yotzzo
Цитат(zanev 70 @ Sep 9 2007, 10:19 PM) *

А, бе човече,ти какво си мислиш,че съм искал да кажа за Кольо?Че не свири жестоко,което е очевидно?Малко не му стига де бъде на нивото на Скофийлд, Фризъл или Франк Гамбале.Това,което не му стига е зрялост. Така си мисля аз и го споделям,защото парчетата се качват,за да се чуе нечие мнение.Не налагам моето на НИКОГО!Нямам претенции да съм корифей,виртуоз и прочее.
Успех на всички!
Б.
Km7
Предоставям мнения само за творчество, което съм слушал. А слушам онази част от поднесеното тук, която представлява интерес за мен.
KingdomX
Аз слушам всичко което се пусне в раздела, но пиша само там кудето и е харесало парчето и стила му. Не пиша на хардкор ала бала, защото не и харесва , а и не мога да дам компетентно мнение, поради причината , че не разбирам от дадения стил и не знам какво трябва да стане. Давам мнения само там където сметна, че са нужни и критикувам само там, където има за какво. Не хваля нещо ако не е стойностно, а такива неща са малко тук в този раздел. Не вдигам самочувствието на никои , които не го е заслужил. Общо зето това е мнението ми по темата. Упреци по поста ми на ЛС!!!

Айде със здраве!!!
vlex
Цитат(kolio_k @ Sep 10 2007, 12:42 AM) *
Само за едно не съм съгласен с Така ли е,А така,а именно това е форум за музиканти или поне така пише.Музиката която поствам тук е предназначена за колеги и специализирана публика/тоест за музиканти.

Само искам да питам кольо, чиито неща не съм слушал, защото въобще рядко влизам в други части на форума освен купувам/продавам, изработка, китара, други и ноти/уроци, та само да питам, понеже аз не се занимавам от 28 години а от някакви си кирливи 10-ина и се чудя, понеже надали ще придобия някога самочувствието, че съм музикант, хеле пък сега да имам такова, това означава ли, че не мога да влизам във форума, да пиша, да чета или да слушам музика на Музикантите? rolleyes.gif ? Съвсем сериозно питам, защото ако тука ще си имаме музиканти и немузиканти ще опадат 99% от юзърите и тогава си става едно затворено общество с прираст +/- 1-2 на година, което ми се вижда грешно. Не целя да се заяждам, а да изясним възгледа ти за това "що е то музикант и има ли почва по наш'те ширини". Оценявам мнението си като обективно, защото не съм слушал твои парчета, не знам какво е нивото ти като музикант (съдейки по коментарите на останалите, явно е високо) и говоря от своята гледна точка ниско долу. Иначе евалла, че можеш да прецениш кой коментар е обективен и кой - не! Като порастна с още 15-20 годинки може и аз да пусна нещо в тоя велик раздел авторска музика и тогава ще чакам да ме наплюете всички, защото аз пак няма да съм музикант! thumbs_up.gif

Поздрави,
Влад

П.П. Очаквам СЕГА обаче всички да е емнат къв съм аз и как си позволявам да питам някого над мен... laugh.gif
fLiSk
Вече ми омръзна тая тема.

Тук има три групи хора на които трябва да им се каже по нещо.

До 1вата група: Ей, не приемайте толкова лично нещата и го раздавайте по - спокойно.

До 2рата: Не, вие не можете да съдите всички и не вашето мнение не е меродавно или поне не го изказвате правилно.

До 3тата: Давайте само така smile.gif

Който където иска да се разпознава...
...taka li e? - a taka.
^ Хаха, аз съм и в трите групи, но смятам, че има и още нещо hysterical.gif
... и нема да ми се дразниш на темата, ей!

А това, с мненията - ми, нека (пък) всеки си каже каквото е почувствал, независимо дали е видял нещо. Ще цитирам Виктор Уутън - "Ако сложите една бебе на бас китарата, то ще извлече звуци, които аз никога няма да успея да повторя" (или нещо такова беше - важна е идеята, че можеш да се научиш от всеки, независимо дали е "музикант" по общоприетите правила, стига да си отворен - извинявам се за тълкуването на думите му, но ми писна от офф-топик и излишно обясняване - та, за това си позволявам). Същото смятам, че важи и за мнението на един потребител, участник в 99-те процента (за които спомена vlex), който може да те просветли за нещо, което ти никога не би успял да видиш без него и което в последствие да се окаже дори по-ценно от един широк музикален анализ, изготвен от професор по инструмента ти.

По въпроса "с не съм достоен да пиша" - а ми, ей заради това пуснах темата - за да го премахнем този КОМПЛЕКС, по дяволите!

едит:
Аз вече пиша/не пиша там само при специални случаи или ако наистина парчето "кърти мифФфки и цепи мрака", щото се оказва, че като го няма комплексът "Не съм достоен", има други...
kolio_k
@vlex

Друже,аз(поне в рамките на този форум)разглеждам всеки,който свири на нещо като музикант и ако разгледаш всичките ми(около 900 постове),ще видиш,че никога(или почти)не обсъждам неща като например кой и защо е истиски музикант и доколко.В поста си по горе обяснявам,че адресирам музиката си тук в към хора,които се занимават с музика(или иначе казано музиканти),а не към широка и незаинтересована публика.Не разбирам особенно много на какво дължа иронията която лъха от поста ти,но разбира се това си е твоя работа,щом мислиш че я заслужавам.

п.п.Понякога си мисля,че прекалявам с моите постове в авторска музика и мисля сериозно да ги разредя.Тъкмо в съзвучие с темата
niki123bg
В същност на кой му пука за това, че някой си не искал да дава мнения - много му здраве на този някой си.

Не разбирам целта на темата - отдушник на натрупано емоционално напрежение, социологическо проучване или просто нужда от комуникация и внимание от околните.

Специално към автора на темата - ами като не ти се пише тук, не пиши - какво ни занимаваш с личните си проблеми?

Въобще тази тема е на грешното място, има си раздел "Говорилня" за целта.
...taka li e? - a taka.
Цитат(kolio_k @ Sep 14 2007, 01:00 PM) *
п.п.Понякога си мисля,че прекалявам с моите постове в авторска музика и мисля сериозно да ги разредя.Тъкмо в съзвучие с темата

Стига бе, поне за мен, твоето мнение е едно от търсените.

Цитат(niki123bg @ Sep 14 2007, 01:08 PM) *
Специално към автора на темата - ами като не ти се пише тук, не пиши - какво ни занимаваш с личните си проблеми?

Ти освен заглавието, нещо друго прочете ли в темата?
... и да - ако се появят още 2,3 поста като твоя, темата ще е за кошчето, не за говорилнята.
niki123bg
^ Извинявай, ако съм те разбрал погрешно... Веднага ти се извинявам.

Въпреки това темата е за Говорилнята (или Кошчето щом предпочиташ), не виждам някой да е постнал авторска музика в нея.
coh-da
Когато преди време казах в една тема на подобна тематика, подобно на това, което ни цитира taka li e, a taka,
всички ме емнаха колко съм бил смешен и самонадеян да твърдя такива неща!!!

И ще го повторя:

Да от по-некадърните от вас може да научите доста неща, стига да имате очи да го видите... в случая става въпрос и за
уши - за да го слушате, а после и мозък, за да го чуете, а сетне и разсъдък - за да го възприемете, а после и душа - за да го усетите!

На мен ми се случи, така че... продължавам напред. Оттогава знам, че не важно от колко университета имаш тескерета (опа, поздрав за
аркадашите), а колко ти е широк мирогледа.

В тази връзка е оня ден споменах и за напъпилте джазменчета, на които не можеш им стигнА носа с лайняна пръчка!
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.