Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители

  1. G.Varbanov

    G.Varbanov

    Members


    • Points

      3

    • Мнения

      1435


  2. Coffee

    Coffee

    Members


    • Points

      3

    • Мнения

      0


  3. jabs

    jabs

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      1714


  4. blazarov

    blazarov

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      0


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 10/14/18 във всички области

  1. Първата ми китара за възрастни хора - Gibson Standard Historic 1958 Les Paul R8 VOS 2016' Повече информация: http://www.gibson.com/Products/Electric-Guitars/2016/Custom/Standard-Historic-1958-Les-Paul-Standard.aspx
    3 points
  2. Доколкото съм разбрал, като цяло идеята на E61 е стабилността (затова и е толкова масивна). PID замества преостата, по-лесен е за настройка и контролира температурата в по-малки граници (температурата в бойлера трябва да е по-стабилна). Чрез този термосифон се загрява групата на определена температура (това зависи от големината на отворите, през които циркулира водата). - Ако водата в бойлера е по-висока от групата (примерно когато машината не се използва известно време), то при преминаване през групата, водата малко се охлажда, а групата се загрява. - Ако водата в бойлера е с по-ниска температура от групата (примерно при правене на кафета едно след друго), то при преминаване през групата, водата се загрява, а групата се охлажда. Идеата е горе долу и при двата варианта да се постига горе долу еднаква температура на екстракция на кафето. А колко ще е крайната температура, зависи от температурата в бойлера, понеже се получава някаквиа разлика (offset) с температурата на групата. Има там някакви стандарти, но при всяка машина е малко по-различно (също така зависи и от условията на ползване (като температура на помещението). Най-важното за нас като крайни потребители е, че пием доста по-добро кафе от това по повечето заведенията. Също така е интересно да се експериментира.
    2 points
  3. ^ Интересено че гърците имат на повече места от нас хубаво "улично" кафе. Лятото си намерихме едно в Александрупулис, до него имаше и магазин за кафета с една огромна машина за печене сигурно от 1900-та. Още не ме беше треснала сачмата и не съм я снимал @Евгени, това е добра забележка. Ще пробвам веднага. При кафеената чашка разбира се пръчката на термометъра е потопена на 1/2. @Cofee, мене май ме беше хванала логореята и утрепах основната идея на опита. А тя беше да проверя а)PID-a работи ли ефективно при НХ (защото общата нагласа е че не работи) и б)НХ машините наистина ли се нуждаят от титаничен флъш след известен престой. На още няколко места по форумите четох мнения че има НХ, при които всъщност флъша преди екстракция ВДИГА температурата на водата. И при мен се получи същото. Явно конструкциите на всяка отделна машина имат значение. Сега познавам по-добре поведението й и това ме кефи. Дали съм измерил температурите точно, не е толкова важно. Исках да се ориентирам в логиката на работа на моята машина.
    1 point
  4. Крайбрежната на Солун. Тук не ми липсва хубавото кафе вкъщи Sent from my iPhone using Tapatalk
    1 point
  5. Тези манометри - левия е за екстракцията, десния е за налягането в бойлера. Левия се гледа когато правиш кафето и е от порядъка на 8-9-10 бара и затова ми беше странно, че си го записал около 1 бар. Според мен за температурата най-добре си гледай PID. Те хората са го сметнали и са настройли машината. Важното е да се спазва някаква методика на приготвяне и ако ще донагласяш нещо, при различните проби да променяш само по една променлива (едрина на смилане, грамаж, температура и тн).
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.