Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители

  1. CyberGene

    CyberGene

    Mods


    • Points

      4

    • Мнения

      1830


  2. musicman

    musicman

    Admin


    • Points

      3

    • Мнения

      6026


  3. blr

    blr

    VIP listed


    • Points

      3

    • Мнения

      1796


  4. EspressoH

    EspressoH

    Members


    • Points

      3

    • Мнения

      0


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 09/23/18 във всички области

  1. Придържането към грамове върши работа, да не откачаме, че и без това работата не е на добре
    3 points
  2. Всъщност 1 ml чиста вода тежи точно 1 грам при 4 градуса на морското равнище. С повишаване на температурата плътността пада, но не кой знае колко много, да речем че при 90 градуса 1 мл тежи към 0,97 грама. Екстрахираното кафе вероятно повишава плътността, така че двата ефекта се канселират взаимно. Каймакът обаче е с много по-ниска плътност защото съдържа много газове. Ако си купиш една малка разграфена чашка (наричат се бехерови чаши и ги има в магазините за лабораторна стъклария) от 100 мл, ще можеш да видиш горе-долу точно какъв обем кафе+каймак отговаря на желаното от теб тегло.
    3 points
  3. Айде, ще черпите по едно кафе, тея дето не сте в "затвора" , да не съм в офтопик.
    3 points
  4. Контейнера за кафе го взех малко по принуда, защото имам един друг (макар и доста обикновен). По принцип исках да си взема специализирана везна за кафе с таймер и намерих една доста добра за €9.99 в Amazon.de: https://www.amazon.de/gp/product/B07CNYS868/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&psc=1 Обаче доставката е €10 и си казах, че по-добре да си взема и още нещо, за да има смисъл. И си взех и контейнера (средния размер): https://www.amazon.de/gp/product/B01GW3LSP4/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&psc=1 Не е евтин, но има филтри на капака за въглероден диоксид, за да не се натрупва вътре. Идва с общо 5 филтъра, като всеки държи по една година, така че не е много зле. Bottomless портафилтъра го поръчах отделно, като макар че взех най-евтиния възможен от eBay, пак дойде около €40 Не знам защо вървят толкова много пари... Иначе преди малко не издържах на мерака и си направих още едно кафе, този път с малко по-ситно смляно кафе и като изачаках добре да загрее машината, температурата на групата според лентичката беше 90 градуса. Пусна много приятен карамелен каймак с тигрови шарки, доста повече от във видеото горе. По-добре да бях снимал този втори опит, защото наистина беше много впечатляващо. Кафето стана страхотно на вкус, доволен съм, че вече от втори опит започвам да ги докарвам нещата, макар и с едно голямо НО... Значи в крайна сметка успях да го докарам до 14г - (5s pre-infusion) - 20s - 25мл, а това по принцип ми е малко като количество, но пък изненадващо кафето е доста по-вкусно от това, което пиех преди: 14г - 20с - 40мл, та може би просто преди съм го правел излишно дълго. Но това, което малко не ме кефи е, че май максимумът с една помпа е 25-30мл, в зависимост долу дали ще махнеш чакшата или ще оставиш да падат още капки, които продтължават леко да си капят известно време. За по-дълга напитка ще трябва втора помпа. Но вкусът определено е доста по-наситен и приятно сладък, отколкото от делонгито ми, където се получаваше една прекалена горчивост на вкуса (може би висока температура?) и лека "зърнистост" на консистенцията.
    2 points
  5. Днес пристигна La Pavoni-то. Промих го два пъти (първия път с оцет) според упътването и направих един шот, мелейки с Kinu M47 - така както си ми беше настроен за делонгито и с Еспресо Виваче на Домани. Малко късичко излезе, около 30мл и мисля, че с едно помпене това е максималното, но ми се струва и че стана малко по-бързо, отколкото би ми се искало: общо 22s, в които влизат 5 секунди pre-infusion (най-горно положение на ръчката), така че ще трябва да понамаля малко едрината на смилане, това го бях чел - че павонито носи на по-ситно смилане. Получи се никак не лошо кафе, но има какво още да се желае, според мен трябва да оставя групата да се загрее малко повече, на температурната лентичка показваше 85, вероятно трябва да го оставя да стигне 90. Приключението сега започва, ще има да се занимавам, но като за първо кафе съм доста доволен
    2 points
  6. Концепцията с обратното позициониране на потовете е новаторска !
    2 points
  7. За да не вижда конкуренцията какво си нагласил! По принцип ги редя директно, но това шаси има широки ръбове и ще е кошмар да се запои всичко на място, затова реших да пробвам тази тактика.
    1 point
  8. ^^ Ама си връткаш настойките, нацелваш якия звук и никой не може да ти ги размести
    1 point
  9. ^ Аз мислех, че от бърбъна очите ми не виждат добре.
    1 point
  10. Мерси за помоща, имам възнамерението да пробвам.
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.