Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители


Най харесвано

Showing content with the highest reputation since 15.09.2018 във всички области

  1. 7 points
    Ето и малко повече за The Wrong Kon Amp . Защо е кон е дълга и за някои може би объркана история, а е грешен защото са използвани разни компоненти от сгрешени поръчки (имах, например, цокли за лампи, които в момент на умопомрачение явно, преди години, съм поръчал такива за PCB монтаж), сгрешена платка за захранване от друг проект, стандартна платка за проектиране от Tube-town, която преди много години пак явно в момент на умопомрачение съм поръчал и разбира се изначално друг проект. Та преди време, може би доста стана, Mr. Jabs предостави любезно комплект станали популярни трафчета от вехто радио Акорд, както и шаси, видно предвидено за друг проект. Първоначалната идея беше да си сглобя набързо един модифициран 5F1 Champ, подобно на неговия, но бидейки известен експериментатор, тази първоначална идея пое в съвсем друга посока и в крайна сметка завърши като базиран, с известни видоизменения (може и малко повече да са) Trainwreck Rocket предусилвател в single ended EL84 стъпало. Разбира се, без да се отклоняваме от практиката на the late Ken Fischer, крайната лампа е "напръжена" до максималните по спецификация 12W отделяема мощност. Изключително симпатично и за мен отлично звучащо усилвателче, на което предстои изработване на кутия и faceplate. Традиционните снимки: Fancy a tweak или с други съкращения - R&D етапа... Inside: Outside: И разбира се малко звуци: Всички китарни партии са с усилвателя, без никакви допълнителни драйв или други педали отпред и Телекастър.
  2. 6 points
    Почти привърших шлосерската част... :) Остава ми някак да изрежа тоя противния квадратен отвор за захранващия куплунг и фащам поялника.
  3. 5 points
    Дами и господа, имаме изключителното удоволствие да представим на Вашето внимание нашето чисто ново видео към песента "Spirits", която излиза като сингъл и е част от предстоящия дебютен албум на групата. ENJOY, LIKE & SHARE! Режисьор - Никола Копаров Оператор - Петър Димов Монтаж и ефекти - Никола Копаров Продуцирано от Никола Копаров и Иван Иванов/ PartyTr1p Br0s Аудио - смесване и мастериране - Константин Генчев/ MIG7 Studio
  4. 5 points
    Long Live почивните понеделници!
  5. 5 points
    Днес пристигна La Pavoni-то. Промих го два пъти (първия път с оцет) според упътването и направих един шот, мелейки с Kinu M47 - така както си ми беше настроен за делонгито и с Еспресо Виваче на Домани. Малко късичко излезе, около 30мл и мисля, че с едно помпене това е максималното, но ми се струва и че стана малко по-бързо, отколкото би ми се искало: общо 22s, в които влизат 5 секунди pre-infusion (най-горно положение на ръчката), така че ще трябва да понамаля малко едрината на смилане, това го бях чел - че павонито носи на по-ситно смилане. Получи се никак не лошо кафе, но има какво още да се желае, според мен трябва да оставя групата да се загрее малко повече, на температурната лентичка показваше 85, вероятно трябва да го оставя да стигне 90. Приключението сега започва, ще има да се занимавам, но като за първо кафе съм доста доволен
  6. 4 points
  7. 4 points
    Проекта върви бавно и славно, но имам малък напредък - пристигна кутията. Предния панел не се съм го поставил, но има малко работа по него, измислил съм го малко по-интересно. Когато стане готов ще кача снимки.
  8. 4 points
    Концепцията с обратното позициониране на потовете е новаторска !
  9. 4 points
  10. 3 points
    Благодаря за отговорите!И честит празник и на музиката, понеже е световен ден на музиката също! Изпратено от моят ASUS_Z010D с помощта на Tapatalk
  11. 3 points
    Или един супер-мега-симул-клас, стига да не е патентован вече от Рандал Смит...
  12. 3 points
    Малко като стария виц дето питат Радио Ереван: какво може да се направи от сто сутиена, и отговорът на радиото е "двеста тюбетейки за ваште тъпи глави" Какво може да се направи от три комплекта стари трафове? Три нови DYi ампа
  13. 3 points
    Днес не бях сигурен за модела и не исках да пиша нещо грешно, но сега го погледнах точно: Peltor Optime III, за 50-тина лева си купих два броя през няколко месеца от някакви нашенски оръжейни сайтове: Антифоните са добри, имат добро EQ, така да се каже, нищо че не са правени за музика. Пробвал съм други варианти при които има силно подчертани честоти или дори нещо като гъгнене/думкане (най-вече в баса), явно някакво резониране се получава. Точно тези се използват от една фирма, която прави най-най-заглушаващите слушалки, които струват около $250 и представляват точно Peltor Optime III плюс дравейри от известния модел студийни слушалки Sony 7506. Съответно реших и аз да си направя нещо такова, но е много по-трудно, отколкото звучи, понеже всеки отвор почва да пропуска джангър и променя EQ-то ужасно много - можеш дори да ги съсипеш. В момента моите имат два излишни отвора "уплътнени" супер плътно с винтове, което свърши работа, тъй като е плътно и не пропуска нищо. Този модел заглушава с 35-37dB (макар че тия измервания са по-голяма фалшификация и от 2000-те вата на кас'тофон Интернешънъл), има още модели II и I с по-малки и още по-малки децибели. Конкретно този е за каране на хеликоптер и от сорта и не съм срещал с по-високи стойности и честно казано не мисля, че е възможно, тъй като използването И на оранжеви 3М тапи за спане допълнително (те са -37dB) не води до нищо по-добро като сваляне на нивото. Явно оттук насетне тей или инак чуваш само през кости/череп или поне така си мисля. Малко екстремен вариант е и всеки с нормални уши казва, че нищо не чува и не може да свири. Повечето намират за ОК използването на някакви тапи с рейтинг -20dB, примерно Etymotic ER-20 (Alpine MusicSafe Pro със златистия филтър са сходни): Тия dB числа (BTW величината е логаритмична, не линейна) са малко измислени в повечето случаи, зависят силно от честотите, някои дават средна стойност, някои отделни за няколко честоти, има и някакъв стандарт NRR ли беше... Мъгла е и докато не пробваш и то да свириш - всичко е на късмет. Аз чувам всичко и то добре балансирано, но аз имам прецакани уши и съм с ужасно ниски прагове на чуваемост и болка (съответно свиренето е малко тегаво - мъчих се няколко пъти да свиря пак с тапи , но ми е ужасно силно и не става.). Примерно ако изпусна лъжица/нож на теракота и ми влиза в мозъка направо и някой път почва да ми пищи по-натрошеното ухо (чува се синусоида 5 кХц ). Ходих и на ушен, който ме прати на аудиограма, където с един смешен древен апарат искаха да ми мерят нещо, но нищо не стана, тъй като нямаше достатъчно "резолюция" (на най-тихата им позиция си чувах идеално), отделно аз през т.нар. им "антифони" (доста рехави) чувах какво си говорят бабите на пейката под прозореца на кабинета. П.П. Последните глупости ги пиша, за да придобиеш представа защо аз свиря с тоя модел. И да не стане да се "набуташ" с неподходящи. Според мен за всеки с нормални уши не става, евентуално някой от по-"леките" би бил по-добър вариант. Но според мен докато не свириш с такива няма как да разбереш. П.П.2. Често срещана грешка при тестове на подобни тапи/антифони е да се слуша И на голо ухо. Понеже човек има вградени компресор/лимитър и като чуе якото джангър се самонастройва и после нищо не можеш да чуеш със сложени тапи/антифони. Трябва директно и само с тях, евентуално може при липса на шум на смениш модела ако пробваш 2-3. П.П.3. Ша ма прощавате за романа...
  14. 3 points
    И защо ще даваш близо 70 лв за килограм пакетирано кафе, незнайно кога изпечено, а и цял килограм? За по-малко пари можеш да си купиш много по-добро и най-вече ПРЯСНО кафе. Виж по-назад в темата, писали сме откъде.
  15. 3 points
    Придържането към грамове върши работа, да не откачаме, че и без това работата не е на добре
  16. 3 points
    Всъщност 1 ml чиста вода тежи точно 1 грам при 4 градуса на морското равнище. С повишаване на температурата плътността пада, но не кой знае колко много, да речем че при 90 градуса 1 мл тежи към 0,97 грама. Екстрахираното кафе вероятно повишава плътността, така че двата ефекта се канселират взаимно. Каймакът обаче е с много по-ниска плътност защото съдържа много газове. Ако си купиш една малка разграфена чашка (наричат се бехерови чаши и ги има в магазините за лабораторна стъклария) от 100 мл, ще можеш да видиш горе-долу точно какъв обем кафе+каймак отговаря на желаното от теб тегло.
  17. 3 points
    Айде, ще черпите по едно кафе, тея дето не сте в "затвора" , да не съм в офтопик.
  18. 3 points
    В темата пишем два типа кафеджии. Едните, (аз включително) искаме да пием хубаво кафе вкъщи и нищо повече. За други това се превръща в хоби с всичките му табиети и "фетишизъм" (не влагам нищо отрицателно) относно оборудване. Няма смисъл от спорове, просто сме хора с различни цели. В началото се започна от желанието на мнозина тук да пият сносно кафе вкъщи. Няколко души постигнахме целта и спряхме, но няколко други се зарибиха сериозно и продължиха, в което няма абсолютно нищо лошо-напротив. Аз хвърлям чат-пат по едно око за да видя как се развива темата, като си давам сметка, че отдавна вече не мога да бъда полезен с нещо в практически смисъл.
  19. 3 points
    Това =] До няколко месеца ще се добавят още няколко ефекта и голям борд q=]
  20. 2 points
    За тренировки е много добро решение да вземеш един кг по евтино кафе, което става за еспресо. Аз лично харесвам резултатите с Lavazza Qualita Rossa. Намира се около 20 лева.
  21. 2 points
    Е то твойта е опростена почти до тенджера под налягане, което не значи че не прави хубаво кафе . Колкото повече модули, толкова повече подръжка. Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
  22. 2 points
    За да не вижда конкуренцията какво си нагласил! По принцип ги редя директно, но това шаси има широки ръбове и ще е кошмар да се запои всичко на място, затова реших да пробвам тази тактика.
  23. 2 points
    Контейнера за кафе го взех малко по принуда, защото имам един друг (макар и доста обикновен). По принцип исках да си взема специализирана везна за кафе с таймер и намерих една доста добра за €9.99 в Amazon.de: https://www.amazon.de/gp/product/B07CNYS868/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&psc=1 Обаче доставката е €10 и си казах, че по-добре да си взема и още нещо, за да има смисъл. И си взех и контейнера (средния размер): https://www.amazon.de/gp/product/B01GW3LSP4/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&psc=1 Не е евтин, но има филтри на капака за въглероден диоксид, за да не се натрупва вътре. Идва с общо 5 филтъра, като всеки държи по една година, така че не е много зле. Bottomless портафилтъра го поръчах отделно, като макар че взех най-евтиния възможен от eBay, пак дойде около €40 Не знам защо вървят толкова много пари... Иначе преди малко не издържах на мерака и си направих още едно кафе, този път с малко по-ситно смляно кафе и като изачаках добре да загрее машината, температурата на групата според лентичката беше 90 градуса. Пусна много приятен карамелен каймак с тигрови шарки, доста повече от във видеото горе. По-добре да бях снимал този втори опит, защото наистина беше много впечатляващо. Кафето стана страхотно на вкус, доволен съм, че вече от втори опит започвам да ги докарвам нещата, макар и с едно голямо НО... Значи в крайна сметка успях да го докарам до 14г - (5s pre-infusion) - 20s - 25мл, а това по принцип ми е малко като количество, но пък изненадващо кафето е доста по-вкусно от това, което пиех преди: 14г - 20с - 40мл, та може би просто преди съм го правел излишно дълго. Но това, което малко не ме кефи е, че май максимумът с една помпа е 25-30мл, в зависимост долу дали ще махнеш чакшата или ще оставиш да падат още капки, които продтължават леко да си капят известно време. За по-дълга напитка ще трябва втора помпа. Но вкусът определено е доста по-наситен и приятно сладък, отколкото от делонгито ми, където се получаваше една прекалена горчивост на вкуса (може би висока температура?) и лека "зърнистост" на консистенцията.
  24. 2 points
    Благодаря! Ти отдавна си ме задминал. По-скоро аз бих се допитал до теб и другите момчета ако днес трябва да сменя нещо от оборудването. ПП: И за да съм полезен с нещо, преди малко се отбих до Columbus за кафе. 200г. City Blend вече е 11 лв, второ увеличение за последните 6-7 месеца, преди беше 10 лв. Няма да ми пробие дупка в джоба, но все пак си поскъпва.
  25. 2 points
    Jabs, не се сърди, продължавай да пишеш по темата, ще чакам с интерес да споделиш мнение от новата техника Във форумите стават такива неща, то е донякъде неизказване, неразбиране, свръхреакция, четене между редовете. Сигурен съм, че EspressoH не искаше да се заяжда. Аз мога да ви разбера и двамата. Ти си се ентусиазирал яко, четеш, интересуваш се, взимаш някакъв избор и в следващия момент някой казва нещо, което може да ти убие ентусиазма... Неприятно е От друга страна аз и с него съм съгласен, понеже съм изминал дотук някакъв път, тръгвайки от нисък клас техника, постепенно към малко по-висок, макар че все още съм по-скоро около средата... И всяка една стъпка учи на доста неща. Но пък от друга страна, ако сега ме питаш, няма да имам против да започна директно с най-висок клас И съм напълно убеден, че няма нужда човек да е минал по целия път изобщо, за да се научи да прави хубаво кафе и на най-скъпата техника. Нека да се уважаваме и да се наслаждаваме на хубавото кафе
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.