Jump to content
Българският форум за музиканти

Ground Loop проблеми


Recommended Posts

Ground loop проблеми и тяхното решаване

 

 

Доста често има неясноти относно проблемите, възникващи от захранването. Не от това дали е филтрирано и стабилизирано, а по-точно какво захранване да се ползва, когато става дума за захранване на няколко ефекта. На много места се споменава и за така наречения на английски ground loop проблем, но едва ли всеки е наясно за какво иде реч. Скоро, мислейки по нов проект на N-audio, нещо като ultimate или most powerful power supply - захранващ блок за ефекти, реших да напиша и статия за проблемите относно захранванията. Статията съм я разделил на няколко раздела: информация за ground loop проблема, различни решения, мое мнение по въпроса и няколко полезни линка.

 

  1. Информация за проблема.
    Първо няколко думи и за самия проблем.
    Когато имаме няколко ефекта и ги захраним едновременно с един-единствен адаптер, ползвайки разклонително кабелче, се получава следната картинка:
     
    1loop.gif
     
    Получава се ground loop. Ground loop проблемът възниква тогава, когато една система е вързана към земя (маса в нашия случай) през повече от едно място. Какво значи всичко това? Захранващият адаптер подава напрежение (плюс и минус), съответно на ефект 1, 2 и 3. В общия случай минусът тук е хванат към маса, която пък е хваната към корпуса и към масата на входния и изходния жак. Включвайки ефектите един към друг с малки кабелчета тип жак-жак, масата от ефект 1 контактува с масата на ефект 2 и т.н. Тогава се получава един затворен кръг на масите между всеки един ефект и останалите. Проблемът го има и между педал 1 и 3, без значение, че между тях има педал.
     
    Нека си представим следната ситуация: имаме уа педал, който консумира много малко ток – няколко милиампера и голям цифров процесор с цветен дисплей и 30 копчета, който консумира голям ток 1-2 ампера например. Двете стойности на консумирания ток са напълно произволни. И двете устройства работят на 9 волта DC и са с еднакъв поляритет. Захранваме ги от едно-единствено захранване, което може да осигури нужния ток. Знаем, че всеки проводим материал - проводник (в нашия случай захранващият кабел) има съпротивление. Макар, че то е много малко, то си съществува. По закона на Ом можем да кажем, че колкото консумираният ток е по-голям, толкова падът на напрежение е по-голям. Съпротивлението на кабела го приемаме за константно. Образно казано: ако включим един волтметър между минуса на захранващия жак на ефект, гълтащ голям ток и същия този минус, но в максимална близост до самия адаптер (например на платката в адаптера), и премерим напрежението на кабела - мерим напрежение на една и съща жица -минусът в нашия случай, но на 2 различни места, то това напрежение няма да е нула волта. Колкото повече ток гълта ефектът, толкова по-голямо ще е това напрежение, и обратно - колкото ефектът гълта по-малко ток, толкова това напрежение ще е по-малко – доближаваме се повече до 0 волта. Заради съпротивлението на самата жица се получава различен потенциал спрямо истинските 0 волта. Приемаме, че тези 0 волта съществуват на платката вътре в адаптера- максимално близкото място, което е източникът на напрежение.
     
    Когато включим горните два ефекта без пач кабел, между изходния конектор на единия и входния конектор на другия, напрежението няма да е нула волта, както се очаква, а то ще е няколко волта. При даване на късо, слагаме патч кабела, ефектът, който консумира повече ток, започва да консумира ток и през масата на другия ефект. Нежеланият ток от други ефекти влошава работата на този ефект с по-малка консумация и това влошаване се изразява като неприятни шумове в аудио сигнала – брум и други.
     
    За наша радост, когато става дума за ground loop проблем в една педалиера, можем да се разминем само с неприятните шумове. Говорим за ground loop който е възникнал само от адаптерите и няма нищо общо със земята в контактите. Когато обаче става дума за връзване на системи, черпещи ток от различни контакти, тогава нещата са много по-опасни. Дори взривоопасни!!! Тези проблеми се получават не от вътрешния ground loop в педалиерата, а от потенциалната разлика между земите в контактите. Тогава е задължително галванично разделение. Най-доброто решение в тези случаи е използването на пасивен DI Box, който дава балансиран сигнал и задължително масата на изхода да е изолирана от общата маса – ключето ground lift да е на позиция lift.
     
     
  2. Различни решения.
    До тук разбрахме (надявам се) какъв е смисълът на ground loop проблема. Остава да го решим. Имаме няколко възможности:
     
    1. Подредба на ефектите по консумация на ток
    Най-простото решение е да подредим така ефектите по консумация на ток, че този с най-голяма консумация да е вързан най-близо до адаптера – кабелът между него и адаптера да е най-къс. Спазвайки това правило, трябва да се вържат и другите ефекти, като този с най-малка консумация има най-дълъг захранващ кабел. Това не е решение на проблема, но е подобрение, което е възможно да се направи на вече съществуваща педалиера.
     
    Предимства:
    - Не е нужна инвестиция за ново захранване
    Недостатъци:
    - Не е решение на основния проблем.
    - Изисква работа с поялник за подобрение.
    - Получава се “ефектът на спагетите” в педалиерата.
     
    2. Използване на отделни адаптери
    Да използваме няколко адаптера. Всеки ще си има своята маса, а масите между самите ефекти ще се предават една на друга от сигналните кабелчета жак-жак между ефектите.
     
    2loop.gif
     
    Тук възниква въпросът: ами нали всички адаптери черпят ток от един контакт? Да, ама всеки адаптер прави галванична връзка, посредством трансформатор и по този начин и изходите (плюс и минус) от отделните адаптери, са галванично разделени един от друг.
     
    Какви са предимствата и недостатъците на този тип захранване на адаптери?
     
    Предимства:
    - Могат да се ползват адаптери с различно захранващо напрежение, поляритет и тип на захранващото напрежение: АС или DC спрямо нуждите на съответните ефекти.
    - Пълно разделение на захранването на ефектите, при което консумацията на ток от отделните ефекти не оказва влияние на останалите.
    - Не изисква специални кабели.
    Недостатъци:
    - Скъпо решение
    - Заема повече място, ако се ползват отделни адаптери.
    - Повече връзки, които понякога създават проблеми.
    - По-тежко е за носене.
     
    3. Използване на специализиран захранващ блок
    Същото решение като по-горе, но вместо няколко адаптера, да се ползва специализиран захранващ блок, изходите на който да са галванично разделени един от друг. Тук трябва да се обърне внимание, че повечето захранващи блокове, предвидени за китарни цели, не са с галванично разделени изходи! Много малък е процентът на специализираните захранвания с галванично разделени изходи. В повечето случаи ще ги познаете по това, че специално е обърнато внимание за тяхното галваничното разделение на изходите и по значително по-високата цена от останалите.
     
    Предимства:
    - могат да се ползват ефекти с различно захранващо напрежение, поляритет и тип на захранващото напрежение: АС или DC.
    - Пълно разделение на захранването на ефектите, при което консумацията на отделните ефекти не оказва влияние на останалите.
    - Възможно най-компактната система за максимално добро захранване на ефекти
    - От педалиерата излиза само един захранващ кабел.
    - Не заема толкова много място и няма нужда от поставянето на разклонител в педалиерата
    Недостатъци:
    - Скъпо решение
     
    4. Разделяне на масите в пач кабелите.
    Идеята е да се ползва само едно захранващо адаптерче, но да няма ground loop. Ясно е, че за захранване на ефектите трябва да се ползват и плюсът, и минусът от захранването. Тоест, там не може да се пипа. Захранването си остава такова каквото е. Обаче може да се модифицират кабелчетата между самите ефекти. Ето как ства това:
     
    3loop.gif
     
    Ако се разкачи една от масите на кабелчето между ефекта, то тогава ground loop-ът изчезва. Екранът на пач кабелите ще съществува и ще върши същата работа, защото от единия край е хванат на маса.
    За да се получи по-добро разделение на тока по ефектите, е по-добре да се ползва захранване, при което напрежението се разделя от една точка към всеки един ефект. Още по-добре е да се ползва идеята от точка 2 - ефектът с максимален ток да е вързан с най-къс кабел от захранването.
     
    4loop.gif
     
    Какви са предимствата и недостатъците тук:
     
    Предимства:
    - Използва се само едно захранващо адаптерче.
    - Евтина алтернатива.
    - Леко за носене.
    Недостатъци:
    - Изисква специално направени пач кабели.
    - Не могат да се ползват ефекти с различно захранващо напрежение, поляритет и тип на захранващото напрежение: АС или DC.
    - Специално направените пач кабели не могат да се ползват при захранване с отделни захранващи адаптери.
    - Не могат да се ползват “твърди връзки” от типа на тези:
    pw.jpg
    защото при тях няма как да се разделят масите – капсуловани са.
     
    5. Използване на галванично разделение между ефектите посредством трансформатор или DI Box.
    Това решение не намира приложение в педалборди за ефекти. Подходящо е да се ползва за подаване на сигнал от педалиерата към кубе или централно – пулт когато се търси разделение на земя между различни контакти
     
    Предимства:
    - Галванично разделение на сигнала
    - Балансиран изход
    - При пасивно решение не изисква захранване
    Недостатъци:
    - Скъпо решение
     
     
  3. Разбор на гореизпложеното
    Факт е, че най-доброто решение за захранване на педалиера с много ефекти е точно ползването на захранващ блок, даващ много галванично разделени изходи. В зависимост от нуждите, често се използват кастъм захранващи блокове, които могат да дадат всички необходими захранвания за съответните ефекти. Кастъм изпълнението е необходимо, защото разнообразието на ефекти е толкова голямо, че често фирмите производители прибягват до нестандартни решение, при които ефектът не може да работи на батерия и изисква специализирано захранване. Такива захранващи изходи липсват при купешките захранващи блокове. Не се подлъгвайте на купешки решения от типа на DC Brick. Те не са добро решение. По-добре инвестирайте в няколко адаптера, като подредите ефектите така, че с едно адаптерче да се захранват ефекти с близък ток на консумация. Това ще ви даде максимално малки разлики в пада на напрежение между ефектите. Отделяйте ефектите, които гълтат голям ток на отделен адаптер.
     
    Задължително е, когато сигналът от педалборда излиза към “външния свят” – най-често пулт, това да става посредством DI Box, който да прави галванично разделение и да дава балансиран сигнал.
     
     
  4. Линкове:
    Тези линкове съдържат информация за купешки захранващи блокове:
    http://www.jedistar.com/pedal_power_supplies.html
    http://jedistar.com/pedal_power_supplies_2.html
     
    От тези линкове пък можете да видите, без да си играете да мерите, колко ток дават съответните ефекти:
    http://nikifena.muzikant.org/nikifena/grou...consumption.pdf
    http://www.diago.co.uk/powerstation_compatibility.html
    http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/power/list.htm
    Таблиците не са пълни, но има голямо количество от ефекти
     
    http://jensen-transformers.com/an/generic%20seminar.pdf
    Линк от извора свързан с ground loop проблемите. Много полезно четиво!

 

Надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен и полезен с тази тема.

 

С уважение, Ники.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много подробно, точно, изчерпателно и написано достъпно и интересно.Как ми се иска учебниците да ги пишеха хора, като теб...

БРАВО за темата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно и изчерпателно!

 

Едно допълнение: Ground Loop проблем се получава и ако контактното съпротивление в буксата на захранването по някаква причина е увеличено. Често се получава при педалче или кабелче, коет скоро не е ползвано. С разтъркване напре-назад проблемът може да изчезне, но може и да не изчезне.

 

В името на универсалността и леснотата не се ползва обща заземителна шина, а това би било добро решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шапки долу!

 

Не само за изчерпателното, полезно и професионално поднесено съдържание, но също (и особено) за примера от форумен член за безкориснто поделяне на знания, за стартиране на съдържателни теми от всеобщ интерес - и по този начин повдигане качеството на форума и ценността му за настоящи и потенциални членове.

 

:yes:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Бих искал да помоля Ники или някой друг, който има информация да постне линкове към конкретни разделителни трансформатори, които биха могли да се използват за галаванично разделяне в т.нар. специализиран захранващ блок. Предполагам ще са нещо от 12 до 24 волта, просто не успявам да открия нищо конкретно. Също може да постнете линкове към готови захранвания. Благодаря предварително на тези, които отделят време :thumbs_up:

 

Хм, сега разгледах по-внимателно линковете, които Ники е пуснал и с това въпроса ми за готовите продукти отпада. Но все още се интересувам от разделителни трансформатори, които са подходящи за вграждане в такива блокове.

 

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стандартни мулти намоткови трансформатори може евентуално да има някъде, но силно се съмнявам. Защото за посочената цел не е рентабилно да се захваща никоя сериозна компания поради малкия обем поръчки. Още повече, че може да се искат различен брой вторични намотки, различни напрежения, различни токове... Остават "custom" решения, с всички последствия от това. :thumbs_up:

Другото решение е да се монтират "N" на броя единични трансформаторчета в една кутия. На пазара има различни видове, които са подходящи. Дори може да се комбинират различни мощности и напрежения за всеки конкретен случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парни Валяк, благодаря за отговора. Значи остава варианта така да се каже да се направят няколко самостоятелни захранвания, които да се затворят в една кутия и да споделят мрежовия си захранващ кабел. Аз бях останал с впечатление, че съществуват разделителни трансформатори от типа 12V-12V с една първична и една вторична намотки, за печатен монтаж, които са достатъчно малки, за да се вградят 5-10 от тях в един блок. Идеяата ми беше да се използва един понижаващ трансформатор, от вторичната намотка на който да се вземат 12V и да се захранят няколко такива "имагинерни" :) трансформатори. Разсъждавах си, че така ще се намали масата на готовия блок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От един понижаващ трансформатор можеш да захраниш парелено няколко изправителя с последващо стабилизиране на напрежение, но тогава нямаш галванично разделяне. Единственото предимство на това решение пред използването на т. нар. daisy chain кабел е, че можеш да товариш всяка от линиите до допустимия ток на регулатора (ако разбира се трансформатора е достатъчно мощен).

Най-доброто решение е отделен траф за всяка линия или траф с разделени, вторични намотки.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Прочетох статията за ground loop и съм впечатлен. Благодаря!

 

При мен се получава невероятен шум от лаптопа по ред причини(кофти захранване, лоша звукова карта и тн), но най- съществената е това, че явно има невероятен проблем със заземяването, защото като пипна някои от металните части на жаковете брума намалява. Пробвах няколко решения, но без успех.Исках да питам обаче дали някой е ползвал ей това нещо:

http://www.htfr.com/more-info/MR345073

 

Нета е пълен с хора, които са си разрежили част от проблемите с това(аз си го представям като някъкъв евтин вариянт на DIbox), но въпросът ми е дали някой го е пробвал с китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зад това се крие вероятно нещо много просто. Дано да е ефективно. Дано и не е феритен ръстен, около който екранираният проводник прави няколко обиколки.

 

:D За китара няма да помогне. Сори.

Редактирано от L.K.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.